НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА ПРАЗНИКА СИ СЪС ЗРЕЛИЩНА ЗАРЯ, ВЪЗДЕЙСТВАЩО СВЕТЛИННО ШОУ И ЕМОЦИОНАЛНИ КОНЦЕРТИ

Несебър отбеляза своя празник и 125- ия юбилей от освещаването на храма „Св. Успение Богородично“.
Тържествата за годишнината на църквата започнаха още през месец май, когато делегация от Несебър, водена от кмета Николай Димитров посети Гърция. Там наследниците на нашите сънародници, напуснали родните си места в драматичните за целия Балкански полуостров години след Първата световна война, отпразнуваха с тридневни тържества годишнината на храма на предците си.

И тази година празникът на града донесе неповторими емоции, в двудневната си програма на 14 и 15 август. Традиционно пищните тържества отново привлякоха множество посетители.
Денят на Успение на Света Богородица е кулминацията в летния културен календар на общината и тържественият дух се пренесе в душите и сърцата на всички – граждани и гости дошли да споделят празничния възторг.
Църковните ритуали на този велик за православните вярващи ден започнаха на 14 август с литийно шествие, предвождано от Негово светейшество Сливенският миртополит Йоаникий и свещенослужителите на несебърския храм „Св. Успение Богородично“. Шествието, придружаващо чудотворната икона на Богородица Мегарска, носена от матроси от база „Атия“, тръгна от препълнения с богомолци храм и се спусна по улиците на старинния град, а множеството се прекланяше пред образа на Божията майка, покорено от силата на православната вяра и преклонението пред светицата.

Вечерта на 14 август общината бе посветила на храмовия празник и на годишнината от освещаването му. Единствената действаща църква на полуострова е най-новата, „Св. Успение Богородично“. Нейното строителство започва през далечната 1856 г. със средства от дарители и доброволният труд на местното население. За нейното изграждане са използвани материали от старите църкви и крепостните стени на града.Тази църква по план е трикорабна псевдобазилика, покрита с цилиндрични сводове. Над притвора се издига висока камбанария. Църквата „Св. Успение Богородично“ е завършена и осветена през 1894 година.Тази година ние празнуваме 125 години от построяването и освещаването ѝ. На тази паметна дата бе посветен и филмът, който гостите и жителите на града видяха в нощта на 14 август.Това бе и повод кметът на общината Николай Димитров да връчи плакети на храмовия свещеник отец Петър и на архиерейския наместник за Бургас, отец Себастиян.Отец Петър получи и личен подарък от кмета – картина, изобразяваща църквата „Св. Успение Богородично“.

Празненствата на Амфитеатъра продължиха с концерт на популярната и обичана звезда на българската естрада Силвия Кацарова. С изпълнението на многобройните си хитове певицата изправи на крака несебърската публика.

След тържествената света литургия, сутринта на 15 август, кметът Николай Димитров, заедно с граждани, представители на администрацията и гости, изгледа тържественото вдигане на националния флаг под звуците на химна на републиката. Почетен гост на ритуала бе областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Празниците са трепет и очакване и за най-малките, които тази година отново се събраха в Южния парк, за да се забавляват с изкуството на артистите на „Цирк Балкански” и Шоуто на BarbaroniTe и приятели.

От 20.30 часа младата, но вече набрала популярност група “SoulBmoll” изнесе концерт на площад „Жулиета Шишманова” в Новия Несебър. Фънк бандата е основана през 2014г. от възпитаници на софийското музикално училище “Любомир Пипков“, а първото им участие е през 2015г. На сцената с грация и пластичност се изявиха и танцьори от цирк „Балкански“.

В градацията на празничните събитията, тази година изпълненията на български фолклорни ритми бе на ансамбъл „Тракия“ . Звуците на народната музика събраха на Амфитеатъра многобройна публика, очарована от магията на българския фолклор. Ансамбълът пази и развива традиционното песенно, музикално и танцово изкуство от всички фолклорни области на страната. Той съхранява фолклорното богатство, бит, култура и самочувствие на българския народ и представя и разкрива в почти автентичен вид или в съвременни музикални и танцови интерпретации истински бисери на народното творчество.От създаването до сега “Тракия” е отличен с всички държавни отличия и награди.

Емоцията на вечерта набра сила, когато на сцената на крепостните стени се качи Орлин Павлов. Той е един от най-харизматичните изпълнители на българска поп-музика и неговото участие „нажежи“ младежката публика на празника.

След това на сцената се качи Данислав Кехайов – изтъкнат народен певец и директор на ансамбъл „Пирин“.

Неговите изпълнения бяха прелюдия към най-значителната и атрактивна част от вечерта, когато на Централната сцена на Крепостните стени, пред многохилядното множество излезе групата станала символ на българския рок „ФСБ“. Тяхното присъствие възпламени публиката и тя запя неповторимите хитове на бандата. ФСБ променят облика на българската естрада и налагат ново виждане за звук и естетически критерии, съизмерими със световните тенденции в музикалната поп-култура.

Формация ФСБ се превръща в най-атрактивната концертна група в България. Безкомпромисният звук, перфектната селекция на инструментите, безспорните хитове издържали изпитанието на времето я правят и днес номер едно.

Преди кулминацията в празничната нощ кметът на града Николай Димитров се качи на сцената за да поздрави присъстващите и да им пожелае здраве, благоденствие, успехи и мир.
Празникът продължи с 3d mapping шоу. Крепостните стени оживяха под светлините на хиляди прожектори и се раздвижиха, изобразявайки исторически сцени на битки и възход на града и завърши с герба на Несебър на една от отбранителните кули.

Вечерта приключи с грандиозна заря. Светлините изригваха сякаш от морето и осветиха залива. Вълна на възторг заля публиката и виковете на възхита съпътстваха последните минути от празничната нощ.