До края на юни се удължава извънредната епидемична обстановка. Ако се налага ще удължаваме и после, заяви премиерът Бойко Борисов на редовното заседание на Министерски съвет днес, след обсъждане с Националния оперативен щаб. До края на деня решението ще бъде облечено в заповед на здравния министър.

Премиерът Бойко Борисов настоя, че всичко зависи от гражданите, от народа и от нас. Той формулира трите „Д“ като правило: дистанция, дисциплина и дезинфекция.

Не трябва да има паника и хората по някакъв начин да се притесняват. Трябва да свикнем да живеем с този вирус, много големи държави го правят, коментира Борисов и допълни: Смело напред, дистанция и дисциплина.

Той увери, че хората на първа линия продължават да бъдат обезпечавани с облекла и дезинфектанти, каза Борисов. Тестването трябва да продължи,

Удължаването с 15 дни по никакъв начин не иска да бъде приемано като застрашаващо и стресиращо. От нас си зависи, ако продължим да спазваме дистанция, да продължим да живеем и работим в почти такава среда, в която сме живели преди коронавируса, отбеляза премиерът.

Ананиев: Маските остават задължителни в градския транспорт

Ананиев: Маските остават задължителни в градския транспорт

Предвижда се отпадане на часовия диапазон за възрастните хора в магазините

Никъде в света няма други такива мерки като в България и ако успеем да ги устоим, ще бъдем за пример. Не искам да мисля да минем в състояние, в което болниците няма да могат да приемат пациенти. Старческите домове да се гледат внимателно, да се тестват, охраняват и пазят, настоя Бойко Борисов.

Той се надява накрая да измислят ваксина и лекарство срещу коронавируса.

Доцент Ангел Кунчев настоява маските в градския транспорт да останат задължителни. И изрично доц. Ангел Кунчев настоява за това, а не да си ги носят на шията, заръча Борисов.

По думите на премиера час и нещо умували с щаба и взели решение да удължат извънредната епидемична обстановка до края на юни. „Генерал Мутафчийски го няма, защото има занятия в Шабла и на нос Емине„, каза Борисов, за да няма отново коментари, че го е скрил.

Доц. Ангел Кунчев: Коронавирусът показва особености, с които не сме запознати

Доц. Ангел Кунчев: Коронавирусът показва особености, с които не сме запознати

Ако няма рязко повишаване на заболеваемостта, на 15 юни се открива летният сезон