Извънредата епидемична обставнока в страната се удължава до 15 юли. Това обяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет.

На влизане Борисов настоя от министртите да се поразредят малко, за да може да говори и да има два метра дистанция.  Всички министри бяха с предпазни маски, а премиерът свали своята, за да обясни какво се предприема оттук нататък.

Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че от 26 май до 9 юни средно дневно са извършени 1 200 проби на ден, като в последните 2 седмици близо 2 000 проби са били извършени на ден. След 26 май средното ниво на заболелите от коронавирус е 2.43%, докато сега е 4.4% – това показва, че има повишаване на интезиновстта на епидемичния процес и разпространението на коронавирус.

Има увеличение броя на заразените медицинските специалисти – 371 човека, отчете здравният министър. Коронавирусът продължава да е с неизяснен произход и представлява сериозна опасност за общественото здраве, предупреди Ананиев.

На бар, в театъра и спортната зала от утре само с маски

Обновена

На бар, в театъра и спортната зала от утре само с маски

Кирил Ананиев призова хората да спазват мерките и препоръките

Заболяването продължава да регистрира медицински персонал и няма открито лечение, мярка и ваксина. Всичко това дава основание, с което да предложим да се удължи извънредната епидемична обстановка до 15 юли. През този период няма да се налагат нови и тежки мерки, а ще бъде заложено на тези, които се прилагат в момента, увери Ананиев.

Забранява се влизането на територията на страната от определени държави. Трябва да има физическа дистанция, дезинфекция, носене на маски и дистанционна форма на работа. Силно ще бъдат завишени мерките и контролът по тяхното изпълнение, предупреди Кирил Ананиев.

Борисов подкрепи тезата на Ананиев и посочи, че проблемът е, че нямало някой от света, който да ни каже кое е правилно и кое не.

Аз така с яд по някой път слушам някои критици за проба-грешка. По целия свят се движат така и ще отворят ресторантите чак юли месец. Безспорно мерките вършат резултат за здравето на хората, отбеляза премиерът.

Ангел Кунчев: Вирусът удря масовите събирания

Ангел Кунчев: Вирусът удря масовите събирания

Държавата с централизирани мерки не може да ни осигури 100% защита

Ние поетапно отворихме всичко и умолявахме само за едно – да се спазва дисциплината, каза Борисов и посочи, че ние сме били единствените, които позволили на футболистите да играят пред публика. Затова сега има рестрикция и най-вероятно, ако така продължат феновете, ще затворим стадионите като в другите държави.

„Явно, когато направиш жест – не се отчита. Отворихме дискотеките и видяхме какво правят там. Демокрацията е за дисциплинираните – да спазваш определени правила“, посочи Борисов и отчете, че заради броя на заразените са върнати маските.

Заболелите се третират с най-добрите медикаменти и на това се дължат добрите резултати. Някои доктори и професори казаха, че ще си скъсат дипломите и книжките, че коронавирусът ще отмине през лятото като другите вируси. Не само, че не отмина, но и ни заля, отчете Борисов.

По думите му нищо не се прави, което да притесни психически хората. Спряхме брифингите, близо 3 000 са тестуваните. Медиите си взимат информацията, не ние всяваме страх, изтъкна премиерът и настоя от министрите си да минат към следващите точки от дневния ред.