Най-малко трима души са загинали в област Бургас след проливните дъждове от тази нощ. В областта е обявено бедствено положение и червен код за опасни валежи.

22809592_10207643925736137_2057542093_nПрез нощта е обявено бедствено положение и в община Камено. Постъпил е и сигнал за удавен човек, но към настоящия момент самоличността му не е установена. По информация на кмета на село Камено приливната вълна е отнесла човека, докато е спал в къщата си в село Полски извор.
На територията на община Камено са открити и две тела на жени. Още един човек се издирва.  

По първоначални данни има загинал мъж и в село Ливада.

Към 9 часа е получена сигнал, че река Велека прелива в село Кости, община Царево – наводнен е площадът, нивото на водата се покачва.

От началото на светлата част на денонощието се извършва облитане с хеликоптер над засегнатите населени места.

В следствие на проливните дъждове са се образували високи приливни вълни, които са заляли пътища и жилищни постройки в селата Полски извор, Ливада, Тръстиково, Черни връх.

На телефон 112 са постъпили 77 сигнала за бедстващи хора, поискали евакуация.

Към 9 часа е получен сигнал, че река Велека прелива в село Кости, община Царево – наводнен е площадът, нивото на водата се покачва.

Частично бедствено положение е обявено и в бургаските квартали Долно Езерово, Горно Езерово, Лозово, както и в селата Маринка и Извор.

Усложнено е положението и в общините Карнобат и Созопол. В Карнобат спасители и пожарникари са се отзовали на девет сигнала за наводнени сгради.
Дъждовете са нанесли и големи щети в село Равнец, където има наводнени домове. Там се е наложило неподвижен мъж да бъде евакуиран от дома си, след като водата стигнала до леглото му. Дъждовете са засегнали и село Братово.

Поради големината и силата на приливната вълна достъпът до пострадалите в някои села е изключително труден. На места пътните знаци и табелките на населените места са залети от вода. 

На мястото на бедствието от снощи е и областният управител Вълчо Чолаков. 8 eкипа на пожарната са на терен, в спасителните действия са се включили и водолази, тежка техника и верижна машина „Амфибия“. Включени са и допълнително екипи от Варна.

Има населени места без електричество – селата Черни връх, Тръстиково, Равнец, Ливада, Желязово, Полски извор. Екипи на ЕВН са на място, но трудно достигнат до местата на авариите.
В селата Чукарка и Драгово, също е прекъснато електроподаването.

Наводнени и непроходими са пътищата с. Извор -с. Зидарово, община Созопол и пътят Бургас- Средец, в отсечките Меден Рудник – село Черни връх и Полски извор -Тръстиково. 

Ограничено е движението и в участъците Средец-Айтос, Полски извор-Тръстиково и по път II-79 Средец-Бургас.

Шефът на Пожарната комисар Василев, кметовете на община Камено и село Черни връх също са на терен в засеганатите райони.

Обстановката е динамична и се променя постоянно.

Заради лошото време се е образувало свлачище по АМ „Тракия“. Бедствието е станало между 325 и 359-и километър. Земната маса е върху аварийната и активната ленти за движение.

По данни от Информационната система за управление на риска от наводнения на Община Бургас, река Изворска е достигнала опасното ниво от над 260 см. Река Маринка също е опасно пълноводна. В „червената“ зона е и язовир „Домус орман 1“.

Валежите продължават

Валежите продължават

Ветрове придружават валежиите

За област Бургас е обявен и код червено за предстоящи обилни дъждове. Най-високият предупредителен код идва след като през нощта валежите в Карнобат са достигнали над 100 литра на квадратен метър. От началото на валежите там са паднали цели 178 литра на квадратен метър.

Предупреждение от втората степен и код оранжево за опасни валежи има за областите Кърджали, Хасково и Ямбол. Там се очаква да валежите да достигнат до над 60 л/кв.м.

Код жълто е обявен за областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Сливен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Варна и Добрич. В тези области валежите ще бъдат между 15 и 30 л/кв.м. На места се очаква и силен вятър.