Политическата криза е резултат на ключови проблеми в политическата система. Гласуването на гражданите за три различни нови и неизвестни партии показва, че в българската нация надделява инстинктът за търкане на билетчета, че сега ще ни излезе късметът. Това коментира пред БНТ лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. Тя уточни, че е била част от „Изправи се.бг, Ние идваме“, която била в близки отношения с ПП по време на изборите и не й е известно отношенията да са развалени, но уточни, че те не са решили да оповестяват по-широка подкрепа с партии.

Дончева коментира четворната коалиция, като я определи като изправена пред сериозни проблеми.

Елиминирането на ГЕРБ означава обединението на много политически сили, които не са в един спектър, смятам, че във времето се наложиха идеите на „Движение 21“, които сме пропагандирали, добави още тя. Но поиска да се прави разлика между нея и политическата й реализация.

Дончева смята, че нацията сега трябва да прояви търпение към коалицията – и към законодателната, и към изпълнителната власт.

Кирил Петков е за диалог, но и държи на лидерството си

Кирил Петков е за диалог, но и държи на лидерството си

Не счита, че в коалицията сега има пробойни

Мога да кажа, че това е последният парламент на Слави Трифонов, ИТН вече няма защо да влязат във властта, заяви Дончева. Тя не е видяла да лансират нови идеи.

При сложната коалиция тя смята, че няма как в коалицията всички да са доволни, но БСП и ДБ, например, участват в правителство, което им дава възможност за политическо влияние. Разпределянето на парите е в Асен Василев и Даниел Лорер, Корнелия Нинова и Христо Иванов са приели това, ДБ имат възможност да развиват правосъдната реформа, посочи разпределението Дончева.

По нейни думи смисълът на реформата е: ГЕРБ и Делян Пееевски безчинстваха достатъчно дълго, това не може да остане без възмездие, трябва да има разкриване, това изисква обвинителен апарат, с друга структура, не може гвардията на Бойко Борисов да продължава да търси престъпленията на ГЕРБ и да ги наказва. Няма значение кой на какъв шут се прави в момента, когато има хора с ясно съзнание, че трябва да извадят историите на ГЕРБ, за да не си помисли никой, че след това може да вземе властта и да я упражнява по този начин, анализира Татяна Дончева. В тази връзка тя посочи, че вътрешният министър Бойко Рашков е силно необходим.

Дикме: Като заскърца коалицията, ДПС ще даде глас

Дикме: Като заскърца коалицията, ДПС ще даде глас

Мирослав Севлиевски: Трябват решения, които не са прилагани досега

ПП имат сериозен експертен потенциал в областта на икономиката и финансите, но имат и „бели петна и места“. Трябват специалисти в здравеопазването, енергетиката, регионалното развитие, екологията и т.н. Има проблем с попълване на ПГ със специалисти по теми, посочи Татяна Дончева, давайки пример с приемането на мораториума върху тока.

Трябва да се подготви смяната на ВСС и да се смени главният прокурор, категорична е Татяна Дончева. На въпроса има ли президентът министри, Дончева, каза, че това е неизвестно и даде пример, че Жельо Желев и Георги Първанов са имали.