Иван Гарабитов-йога на тревата (1) (3)

С йога и медитация на трева борят пост-Ковид синдрома в Пловдив

Природолечителят Иван Гарабитов ще бъде в Несебър през месец юли.След пристигането му ще уведомим нашите читатели  ,които желаят да се срещнат с него.

 

5 съвета на Гарабитов за изкуството на дълголетието – как да останем млади, здрави и силни

 

„Днес повече от всякога се нуждаем от йога и медитация ежедневно и постоянно, за да запазим психиката и здравето си. Девизът на йога е: Бъди добър, прави добро. Древната школа е доказала се през вековете система за самоусъвършенстване на физиката и духа“, казва Иван Гарабитов по повод честването на 21 юни за първи път в България на Международния ден на йога.

 

Гарабитов, който наскоро навърши 76 години, практикува йога от 1955 г. Той е последовател на Учителя Венцислав Евтимов и ученик на Шри Чинмой, създателят на философията за себенадминаването – вроденият импулс на всяко човешко същество за интелектуална, творческа и духовна еволюция.

 

йога на трева-център Гарабитов2 (1)От 2008 г. – от откриването на йога зала „Шри Чинмой“ в център „Гарабитов“ в Пловдив, Иван води безплатна медитация всеки понеделник. Център „Гарабитов“ в Пловдив е един от малкото в страната, където медитация и йога се практикуват върху тревата, освен в просторната зала с много прозорци. „Навън, в здравословен досег с Майката Земя, е най-добрият вариант да правим асани и да се научим да дишаме правилно във време на пандемия“, казва Гарабитов.

Сред природата се извършва и матрично-ритъмната терапия, която действа на клетъчно ниво за премахване на целулит, за сваляне на килограми и подмладяване. Самият Гарабитов демонстрира перфектна форма като и на 76 години изпълнява йога пози, които младежи дори не помислят да пробват. Възрастта няма значение доказва непрекъснато природолечителят Иван Гарабитов.

 

Известният български гуру в здравословното отслабване и подмладяване дава 5 прости съвета за укрепване на физиката, имунитета и психиката, 5 правила за изкуството на дълголетието – как да останем млади, здрави и силни:

  1. Дишането трябва да е дълбоко и спокойно, за да успокои ума и подобри съня. Когато, някой вдишва и издишва през устата, той е болен.
  2. Мисленето – ако сме убедени, че няма спасение от болестта, няма как да оздравеем. Трябва да мислим позитивно, което ще ни помогне да постигнем отлично здраве и спокоен ум. Алчността, завистта, злобата правят хората нещастни, съсипват психиката. Когато психиката боледува, боледува и физиката.
  3. Водата – тя е лекарство, ако се приема 45-50 минути преди и след хранене, и отрова по време на хранене, защото разрежда стомашните сокове и започва нарушаване на обмяната на веществата. Тогава идват и болестите.
  4. Хранене – боледуваме, не само защото приемаме вредна храна, но и не ядем правилно. Правилно е да се храним повече пъти дневно с по-малки дози. Преяждането вреди. Дъвчете всяка хапка поне 32 пъти.
  5. Движение – ако начинът ни на живот не осигурява достатъчно движение на мускулите и ставите с времето се появяват болести и дискомфорт. Затова трябва ежедневно да се движим.

 

В сайта на Център Гарабитов има описани медитативни упражнения за начинаещи, които всеки може да направи вкъщи. „Ние връщаме годините назад“, казва Гарабитов и убедително сам го демонстрира.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *