Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че без решителни действия за промяна на административната структура и начина на работа на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не могат да се очакват никакви положителни резултати в нейната работа.

По време на изслушването си в Народното събрание за нов председател на Антикорупционната комисия, Цацаров посочи, че за него е смущаващо нормативното закрепване на броя на администрацията. Администрацията е прекалено голяма и блокира всеки опит за каквито и да е реорганизации и оптимизации, подчерта той.

С Найденов начело на Антикорупцията "Воля" очакват реални резултати

Обновена

С Найденов начело на Антикорупцията „Воля“ очакват реални резултати

Симеон Найденов иска прозрачна, почтена и безпристрастна Антикорупционна комисия

Цацаров предлага преценка на натовареността на отделните дирекции в Комисията и иска нов правилник на КПКОНПИ. Ако Цацаров бъде избран за нов шеф на Антикорупцията, той ще настоява за нов механизъм за проверка на почтеността на служителите.

Каквато и оценка да бъде давана на КПКОНПИ, тя има своите постижения и виждането на главния прокурор е, че по отношение на всичко направеното до момента трябва да получи положителна оценка, включително и за всички положителна практики.

Според Сотир Цацаров трябва да се промени парламентарният контрол – такъв контрол трябва да има както от страна на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, така и от страна на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

По темата за превенцията, Цацаров заяви, че трябва да се търсят нови направления в насоката за борбата с корупцията. За това той предвижда да създаде Консултативен съвет към КПКОНПИ, в който да бъдат привлечени утвърдени юристи и учени, които да бъдат използвани при изработка на законопроектите на изпълнителната власт.

Цацаров не е вълшебник, но е готов за битката с корупцията

Обновена

Цацаров не е вълшебник, но е готов за битката с корупцията

По думите му корупцията не е държавна политика

Цацаров предвижда електронен регистър на интернет страницата на Комисията, който да проследява предложенията вътре в нея, както и последващото им изпълнение. Цацаров ще настоява за въвеждане на медия мониторинг в Комисията, с който да се следят източниците от медиите, с който да се приравняват на сигналите за източник на корупция, риск, конфликт на интереси и други.

В концепцията си Цацаров предлага ясни и единни указания за попълването на декларациите. Според него трябва да се промени и самата форма на електронните декларации. Той предвижда нови методи за подаване на сигнали, както и за защита на подавателя на сигналите.

Цацаров не предвижда каквито и да било увеличение на щатните бройки в Комисията. За него е важно още създаването на териториални поделения. Задължително е доброто взаимодействие с прокуратурата и въвеждане на електронна обменна информация с държавното обвинение.

Цацаров е държавно богатство, според ДПС

Цацаров е държавно богатство, според ДПС

В партията все още не са обсъдили номинациите за шеф на Антикорупцията

Той предлага още обновяване на интернет страницата на Комисията, допълнен с действащата информация, както и нов дизайн. Според Цацаров липсват текстовете на всички подзаконови актове. Той посочи, че е необходима по-активна медийна политика с всички медии.

Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че Антикорупционната комисията (КПКОНПИ) трябва да бъде събудена, но не защото тя е институция, която изначално е неефективна, а защото от един момент е останала без ръководство и е изпаднала в административна изолиране.

„От това състояние трябва да бъде събудена, ще дам максимума и всичко от себе си, за да успея. При потенциала, който комисията има и при предлаганите мерки тя има възможности да работи ефективно“, категорично заяви Цацаров по време на изслушването си в Народното събрание за нов шеф на КПКОНПИ.

КПКОНПИ не е търговска компания, за да се хвали с цифри и суми, а въвежда държавна политика за борба срещу корупцията, подчерта Цацаров. Той похвали работата на комисията, че действа изключително ефективно при отнемане не незаконно придобито имущество.

По думите му всеки, чието имущество е запорирано и е обвинен, няма да бъде позитивно настроен към комисията и сравни критиките към кандидатурата си с критиките към него като главен прокурор, като те автоматично се прехвърляли.

Припомняме, че Антикорупционната комисия остава без шеф, след като бившият й ръководител Пламен Георгиев бе принуден да излезе в дълъг отпуск, а след това да подаде и оставка след скандала с незаконните постройки на терасата му и декларацията му за имота. Пламен Георгиев отрече да има вина и да е извършил някакви неправомерни действия.

Номинацията на главния прокурор Сотир Цацаров бе издигната от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, макар че първоначално от НФСБ обявиха, че тя не е съгласувана с тях. Макар и да признаха кандидатурата за силна, Корнелия Нинова заяви, че ще гласува „против“.

Антикорупционно обучение само в горните класове според двамата кандидати

Антикорупционно обучение само в горните класове според двамата кандидати

Да не бъдем по католици от Папата, съветва Цацаров