Правителствата да не ограничават неправомерно свободата на медиите по време на кризата с новия коронавирус. Това призова генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич в изявление, публикувано днес по повод Световния ден на свободата на печата 3 май.

„Правителствата са изправени пред безпрецедентни предизвикателства по време на кризата с Ковид-19, но положението не бива да се използва, за да се запушва устата на журналисти, или да им се пречи„, заяви Мария Пейчинович-Бурич.

По думите й медиите трябва да са свободни да отразяват всякакви аспекти на кризата. Журналистите играят ключова роля и имат специална отговорност да осигуряват навременна, точна и надеждна информация на обществеността. Те трябва да са в състояние да подлагат на проверка решенията на властите в отговор на пандемията, смята генералният секретар на Съвета на Европа.

„С отговорно отразяване журналистите могат и да помогнат да се избегне изпадане в паника и да изтъкват положителни примери на солидарност в нашите общества. Лично аз съм впечатлена и насърчена от множеството медийни материали, на които съм попадала за граждани, които си помагат, и за санитари, медицински сестри и други герои на фронтовата линия на тази криза“, заяви Бурич.

"Репортери без граници" притеснени: все по-малко свобода на словото у нас

„Репортери без граници“ притеснени: все по-малко свобода на словото у нас

Организацията обсъди с президента Радев състоянието на медийната среда в България

Тя е обезпокоена от изводите на годишния доклад на Платформата на Съвета на Европа за защита на журналистиката и безопасността на журналистите, който се изготвя от 14 НПО в областта на медийната свобода. В него се отбелязва тенденция към покачване на насилието и тормоза срещу журналисти през миналата година.

„За жалост продължава наблюдаваната през последните години тревожна тенденция към насилие и тормоз на журналисти. Твърде много журналисти са в затвора и има твърде много случаи на безнаказани убийства на журналисти. Известно ми е и тежкото икономическо положение, в което се намират много журналисти днес„, заяви генералният секретар на Съвета на Европа.

Тя насърчи страните членки на Съвета да защитават ролята на журналистите като важен елемент от необходимия контрол и баланс на властите в демократичните общества.

В годишния доклад за 2020 г. на Платформата за защита на журналистиката и безопасността на журналистите, който бе публикуван вчера от 14 неправителствени организации, са изброени 142 сериозни заплахи за журналисти в 47-те страни членки на Съвета на Европа.

България остава 111-а по свобода на словото

България остава 111-а по свобода на словото

Според „Репортери без граници“ състоянието на медиите не се е подобрило, въпреки големия международен натиск

Те включват 33 физически нападения, 17 нови случаи на задържане и пращане в затвор, 43 случая на тормоз и сплашване и два нови случаи на безнаказаност при убийство. Има 22 случая на ненаказани убийства на журналисти, а към края на 2019 г. в затвор са се намирали най-малко 105 журналисти.