768x432gergrgr

СЧУПЕНИТЕ ПРОЗОРЦИ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ОБРАЗОВАНИЕТО

 

g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков

 

   

 

  Инвестирай в здравето и образованието да увеличиш благосъстоянието.

    (Invest in health …. to improve wealth.)

        Модифициран призив на Световната здравна организация

       

През 1982 г. двама американски социолози публикуваха своята теория на счупените прозорци (broken windows theory) – тя разглежда малките нарушения на обществения ред като индикатор за нивото на престъпност като цяло. Названието на теорията идва от примера, даден от авторите: „Ако в една сграда е счупен един прозорец, и никой не го ремонтира, то след определено време в тази сграда няма да остане нито един здрав прозорец.“ Тоест, предотвратяването на малките нарушения и санкционирането на нарушителите, създават атмосфера на нетърпимост към всички нарушения.

Сега ще отнеса  теорията на счупените прозорци в здравеопазването и образованието – и ролята на политиците в тези най-важни дейности за хората, обществото и държавата.

Като виждаше, че изостава медицината, а се отдава на писането на разкази и пиеси, майката на д-р Людмил Станев му казваше: „Писател е диагноза, не е професия”. Заменям „писател” с „политик” и става „Политик е диагноза, не е професия”.  Тази диагноза причинява „счупване на прозорците“ на българското здравеопазване, водещо до рекордна  в света смъртност от мозъчни инсулти и сърдечни инфаркти (190 човека дневно през 2019 г.; годишната смъртност от всички болести е 108,083 души; 108,083 : 365 = 296 българи умират дневно, а се раждат само 168). Сега „диагнозата“ доведе рекордна  в Европейския съюз смъртност от COVID-19 в България (повече от 120 човека дневно). Заразените лекари и медицински сестри надхвърлят 4,600, починалите лекари са повече от 30. Тревожни са данните и при учителите. Бедствието се увеличава от недостига на лекари, учители, медицински сестри, болнични легла, лекарства и шофьори на линейки – при изобилие от депутати и министри. И при (непри)личните спорове на президент и премиер.

Тогава се сещам за унгарския премиер Виктор Орбан и прокламирам за орбанизация на българското здравеопазване – 4-5 пъти увеличение на заплатите на лекарите.  И още, в речника на политиците думите „здравеопазване”, „училище”, „университет” и „наука” трябва да са много преди „магистрали”, „газови тръбопроводи“ и „футбол”. Което означава приоритетно финансиране на училища, университети и научни лаборатории. И на превантивни дългосрочни програми за сърдечнометаболитни  болести (СМБ) – атеросклероза, хипертония, затлъстяване (обезитас), захарен диабет и метаболитен синдром.

           Защото мислят спорадично и мандатно, а не разумно и дългосрочно, в България не съм чул някой политик да е запитал: „Как СМБ влияят на бъдещето на България?” Държавите прогресират, защото имат мъдри политици – и мъдър народ, който ги избира. Такива политици реагират позитивно на сигналите, идващи от учени хора.  Защото парите, инвестирани в наука и образование (Фиг. 1), са с най-голяма възвръщаемост.

Фигура 1. Инвестиране за научни изследвания и развитие (R&D) в Китай, Германия, Япония, Южна Корея, Канада и САЩ. Колонките показват промените в проценти за 2013, сравнени с 2012 г. Тази фигура е публикувана в едно от най-реномираните биомедицински списания в света (Cell 2013;154:16-19).

 

Обществото и държавата боледуват тежко в страна, в която се обругават и бият лекари и учители. В Закона за здравето и образованието в България трябва да пише: „Ремонтирането на  счупените прозорци на здравеопазването и образованието е национален приоритет и се гарантира от държавата.“

И още, министърът на здравеопазването  и този на образованието и науката да имат куража (Sapere aude) на министъра на околната среда и водите и да „ревизират“ счупените прозорци на Министерския съвет – и да организират ремонтирането им. А не здравеопазването да e част от слугинажа, който се вози в джипа на премиера!

Българските политици трябва най-после да осъзнаят, че изпълняването на дългосрочни програми за здравеопазването и образованието, базирани на съвременна наука, могат да увеличат благосъстоянието на Народа.

Другото е циничен популизъм и политически онанизъм.

Важнослов

Здравето и образованието са най-ценният капитал за всяка страна на планетата Земя. Счупването на прозорците на техните сгради е най-тревожното национално явление, на което депутати, правителство и президент, заедно с лекари, учени, учители и бизнесмени, трябва приоритетно да противодействат.*

        Мамка й и държава, никаква не се обажда. Ами сега къде да я търсим? В тази държава всички са дошли на власт да крадат, но никой не е дошъл да дава. Неграмотници, за вас няма ли правилник за морал, не знаете ли вие правилника бе!

        Това е перифраза на „Мамка му и прасе, никакво се не обажда. Ами сега къде да го диря?! … На този пазар всички са дошли да продават, но никой не е дошъл да купува…” от разказа „Свирепо настроение” на Йордан Радичков.

___________________________________________________________

* Повече е публикувано във вестник „168 часа“, 3 – 9 май 2018 г. в статията ми „… Тук пеем песента на козата – всеки ден у нас умират 294-ма души, а се раждат едва 178 деца“.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *