Три са фронтове на пожара, който трети ден продължава в Странджа, община Болярово.

След като вчера вечерта огънят достигна и изпепели 10 къщи в село Крайново в момента няма опасност за населеното място. Пожарна и горски служители са на място, тъй като заради внезапни пориви на вятъра ситуацията може да се промени за секунди.

Другият фронт на пожара продължава да е край Болярово, което изгоря преди два дни и всички жители се наложи да се евакуират, третият фронт на пожара е към булгаро-турската граница. Именно там работят и турските пожарникари, които се отзова на призива за помощ. Пламъците не са преминали към този момент границата.

Тази сутрин служебният премиер Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов дадоха отново брифинг на място – но в село Мамарчево, заради мобилните връзки, които явно в целия регион са изключително затруднени.

Калин Стоянов отново постави акцент, че в бедствието не са допуснати жертви и пострадали, в Крайново половината къщи, които са изгорели, не са били обитавани изобщо, а другата половина били периодично и сезонно използвани от собствениците им.

Направена е разстановка на всички сили и средства, в момента сме обезпечени с хора и техника, увери Калин Стоянов: „Имаме техника, имаме сили, мисля, че ще се справим.“

Поискана е още помощ по линия на механизма за гражданска защита към ЕС, като Франция е заявила готовност да изпрати два хеликоптера, които сме поискали. Помощ до този момент получихме от Чехия и от Турция.

Вътрешният министър призна, че обстановката е тежка, допълнително се затруднява от внезапните пориви на вятъра, а вятър духа всеки следобед.

Както Калин Стоянов, така и Димитър Главчев отново отрекоха всички въпроси и обвинения за лошата организация при справянето със стихията.

До дни в село Воден ще бъдат монтирани клетки на всички мобилни оператори. Това обяви в селото в четвъртък вечер служебният министър-председател Димитър Главчев.

Причината за това настояване е трудната комуникация между службите при възникване на кризисни ситуации и забавеното уведомяването на хората при извънредни ситуации.

Припомняме, огромният пожар, който вече изпепели село Воден в Ямболско вчера вечерта се пренасочи към село Крайново. Хората бяха евакуирани за известно време. Жандармерията отцепи пътищата и не допускаше автомобили да преминават натам, докладва директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Александър Джартов.

Община Средец

Пожар горя и в землището на село Богданово край Средец, съобщава БНТ. Огънят изпепели няколко изоставени къщи и обхвана около 500 дка храсти и сухи треви. Няма пострадали хора. В гасенето на пожара са участвали пет противопожарни екипа с 15 служители.

Кметът на общината инж. Иван Кичев призова жителите на общината да бъдат отговорни и предпазливи в действията си с цел недопускане възникването на пожари.

Харманли и Отец Паисиево

Пожарите между Харманли и Любимец, както и в пловдивското село Отец Паисиево са овладени.

Пожар избухна до бензиностанция край Харманли

Пожар избухна до бензиностанция край Харманли

Огънят може да влезе в града

И вчера премиерът Главчев отхвърли обвиненията, че пожарната не си е свършила работата навреме и е оставила част от къщите във Воден да изгорят.

„Много внимателно и именно затова съм тук, за да видя дали има пропуски. Ще бъде извършени проверки дали има такива пропуски. И ако се установят такива, нека хората бъдат сигурни и вие бъдете сигурни, че ще бъдат взети съответните… По начина, по който са предвидени да се извършват проверки. Лично аз съм на място. Ще разпитам„, обясни премиерът.

Премиерът Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов и тази сутрин са на място в изгорялото село Воден. Вчера те също бяха там, дадоха брифинг, като посещенията на служебният премиер бяха две за един ден. Честите посещения дойдоха след „похвалата“ от страна на Делян Пеевски за това, че си вършат работата.

Отново и тази сутрин на място ще се даде брифинг за ситуацията с пожарите в момента.

Вчера късно вечерта от Министерски съвет съобщиха, че Димитър Главчев свиква Съвета по сигурност към МС заради ситуацията в страната. Според съобщението заседанието ще се проведе през нощта, но тази сутрин стана ясно, че това ще бъде през утрешния ден, събота и на този съвет ще бъдат поканени представители и от парламентарните групи. 

Главчев е разпоредил на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков да осигури мобилна клетка от операторите, за да има в селото комуникации.

Припомняме, че въпреки уверенията на МВР-шефа, че организацията е била на ниво, местите жители свидетелства, че не е имало никаква организация по евакуацията на хората от селото в община Болярово, както и свидетелства за пълния хаос при стихията. Освен това стана ясно, че системата BG Alert не е предупредила хората за приближаването на огъня, тъй като при такива бедствия се изключва електроснабдяването.