100 дни след издаването на заповедта за сформирането на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на коронавируса спират ежедневните брифинги.

Това обяви лично премиера Бойко Борисов. Работата на щаба обаче ще продължи до 31 декември 2020 година, уточни Борисов. Епидемията не е отихнала, но чисто психологически искаме да се върнем към нормалния живот. Това е добре за психичното здраве на нацията и на икономиката.

„Благодаря на всички българи за дисциплината и най-вече на хората на първа линия. Справихме се прекрасно, надяваме се да няма втора, трета вълни„, заяви Борисов.

Фактите, когато говорят и много богове мълчат, допълни премиерът и цитира SMS от доцент Мангъров от вчера, че когато има победа, героите са много.

Отмяната на ежедневните брифинги, Борисов обоснова с нуждата от психологически да се успокои населението. Последното обаче в което трябва да бъде обвиняван щаба е за паниката. Според Борисов обаче паниката е била всеобща, подклаждана често от медиите, но времената са различни, а и не е добре да се действа с информационно затъмнение – както преди години с Чернобил, припомни Борисов. „Благодарност не сме очаквали“, отсече премиерът.

Дистанция, дисциплина и дезинфекция – това го правят всички възпитани хора и това е единственото доказано противодействие на инфекцията. „Ние ще се водим по това и би трябвало всеки българин да ги спазва. И след 15 трябва да си мием ръцете редовно. Всеки по желание и който го е страх може да си носи маска. Карантината от някои страни ще остане, докато е нужно, стана ясно от думите на премиера.