3cc50d128cdfea5af877ba849c7eeb2f

Символиката на големия празник Богоявление

 

12-01-06-15903_1Народната памет е съхранила спомена за съществуването на 40 църкви в стария Несебър. Писмените извори и резултатите от археологическите проучвания са в негова подкрепа. А патронът на всяка от тях  е част от множеството светци от православния християнски календар.

Тъй като сме в навечерието на един от най-значимите празници на християнството – „Богоявление”, нека почетем традициите и да подчертаем особената  символика на празника, която векове наред се е извършвала в и извън олтарите на съхранените до наши дни средновековни  църкви.

„Богоявление” или „Светото Кръщение на Христос” във водите на река  Йордан” е акт, наситен с особена символика. В теологията тя звучи така: Христос е Светлината на човечеството, който слиза на земята, за да изгони тъмнината. Затова и празникът е наречен „Богоявление”.

Всеизвестно е изображението на тайнството на „Светото кръщение” в православната иконография:

Централно място заема изображението на Христос, който слиза във водите на р. Йордан. Това символизира смъртта и  възкресението му.

В най-високата централна част на сцената е изобразена полусфера, от която се подава Божията ръка. Това е символичното изображение на небесата, които се „отварят”. От полусферата излизат светлинни лъчи насочени към Христос. А в центъра на лъчите изображение на гълъб – символ на Светия дух, който слиза от небесата и докосва Христос. Тези символи показват първата поява на Господ и доказват, че Христос е Син Божий,  назовавайки Го „мой възлюбен Син”.

Фигурата на Христос впечатлява със смиреността си. Стои прав над водната повърхност, като победител над тъмните сили. С дясната си ръка благославя водата, т.е. превръща я в Светена вода.

На брега, вдясно от Христос, е изобразен Св. Йоан Предтеча, който с дясната си ръка докосва главата на Христос.  А на отсрещния бряг са представени ангелите, които се покланят. В знак на почит ръцете им са покрити. Това е в унисон с химна, който се изпълнява по време на извършващото се тайнство на Светото кръщение: „Всички онези, които се кръщават в името на Христос, да облекат Христос”.

Изобразените под и около краката на Христос жена и старец, символизират съответно морето и р. Йордан.

А когато водите „виждат” Създателя си, те се обръщат, т.е. сменят посоката на течението си.

Кулминацията, свързана с промяната на течението на водите след освещаването им, се стремим да открием и днес, защото тя е символът на промяна и възраждане.

 

Тази сцена, като част от историята на християнството, не е акт от монотонно течение на време. Тя е въздействие на „Христовото послание”  към човечеството:  Месия и Изкупител на греховете.

Като наследници на вековни традиции ние, жителите на древния Несебър, се стремим  да ги съхраним, да бъдем съпричастни и да ги предадем на нашите деца.

Пожелавам на съгражданите си и на всички християни  Божия светлина в душите и топлина в сърцата!

Честит имен ден на всички, чиито имена са свързани с този голям празник!

 

  Д-р  Евтелпа Стойчева – археолог

Print Friendly

Автор: Д-р Евтелпа Стойчева - археолог


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *