2021_Petrova niva_M40x_Final_3

СИЛАТА НА СТРАНДЖА – В КАРТА

 

 

M-1 (1)Преди две години под заглавието „Силата на Странджа“  излезе голяма статия в ЗНАНИЕ – списание за образованието в България на Би Би Си, посветена на научните изследвания на Странджа и техните резултати. Специално внимание в публикацията на  Би Би Си бе отделено на издирените в световните архиви стари карти, създадените модерни картографски издания и проведените международни изложби за тракийската планина, поделена между България и Турция.

Две години след „Знание“ идва новина: предстои да видим съвременна европейска карта „Странджа – Петрова нива“, 2021. Картографското издание на Геопан – Бургас и КартГео – Троян излиза от печат в края на седмицата. То е посветено на 125 години организирано Тракийско движение в България и 118 години от Илинденско-Преображенското въстание. Отбелязва и 10 годишнината от основаването на Българската картографска асоциация (БКА)  – национален представител в Международната картографска асоциация ICA.

C-r-4-2 (1)Какво представлява новото издание? То е двулицева карта-дипляна, която описва детайлно природното и културното богатство на планината. На лицето на картата в М 1:110 000 е изобразена българската част на Странджа, простряна на 4440 кв. км и по целесъобразност – още 1630 кв. км. от Р Турция. През картографираната територия преминава 188 км. граница между Европейския съюз и Р.Турция.

В новото издание, голям интерес представлява детайлната карта в М 1:40 000 на историческата местност Петрова нива.  За първи път за 143 кв. км. от Странджа на картата са нанесени всички забележителности: паметници, музеи, черкви, параклиси, хотели, къщи за гости, заслони, чешми, извори, ретранслатор, мостове, археологически обекти, постройки, погледни места, вековни дървета защитени от Министерство на околната среда и водите  и дори двата български флага – високо веещи се на връх Св. Илия и Петрова нива.

На тази територия доминират странджанските селища Стоилово, Бръшлян, Заберново и Звездец, които при нарастващия интерес към района на вътрешна Странджа, са сред най-привлекателните туристически обекти.

Програма за Петрова нива - 21 август 2021 (1)Както съобщи община Малко Търново, която заедно със Съюза на тракийските дружества в България и Регионалния съвет на тракийските дружества – Бургас организира тържеството  –  на 21 август на и.м. Петрова нива ще се проведе Национално честване на 118–та годишнина на Илинденско-Преображенското въстание.  Инициативата е добро припомняне, че именно тук се взема историческото решение Одринска Тракия да се вдигне в помощ на „брата роб от Македония“, което превърна въстанието в повсеместно и общобългарско.

Издателската инициатива на авторитетната българска картографска общност още веднаж напомня за връзката на въстанието с историческата сила на Странджа, отбелязана и в статията на Би Би Си с думите: „За Странджа планина, която опасва югоизточната ни граница, се знае малко – беглото й споменаване напоследък се изчерпва с отново построените гранични съоръжения. Но нейната древна история и съвременната й значимост са с много по-широки  измерения“ …

Бел.ред.:Благодарим на нашите големи и искрени приятели от ГЕОПАН за чудесните инициативи и материали,които ни изпращат!

В озъбеното,изпълнено с политическа нищета време в България,родолюбивите и всеотдайни действия ,както и истинската журналистика, са утеха и упование за интелигентните ни читатели в обрулената ни държава !

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *