11 copy2

Сдруженията от СОСЗР на Несебър и Балчик сключиха договор за сътрудничество в морски съюз

 

     Оглавяващите ръководствата на организацията от сдруженията на СОСЗР о.р. подп.Христо Николов и о.з. полк. Иван Апостолов подписаха и размениха Споразумение  за сътрудничество  между организациите на СОСЗР в гр. Несебър и гр.Балчик.                                                                                                                                                               Преди това председателят на УС на СОСЗР – Несебър Христо Николов представи местното сдружение пред делегацията от Балчик.Той посочи, че за две години от създаването на организацията членския състав е вече 105 човека, които продължават да се увеличават.                                                                                                                                          Председателят разказа, че организацията е взела участие в отбелязването на годишнините от обесването на Апостола на Свободата Васил Левски, на 2 юни, по случай Деня на Ботев и падналите за свободата на България, 9 май – Деня на Победата. Положени са венци пред паметниците на Васил Левски и Христо Ботев в Несебър и в Свети Влас и пред паметниците на загиналите жители на община Несебър по време на Втората световна война в Несебър, Свети Влас, Кошарица и Гюльовца. Снимки на тези наши жители, наред със загиналите руски войни по време на Втората световна война бяха поставени във фоайето на читалище „Яна Лъскова-1905” в Деня  на Победата 9 май.                                                                                                                                                                     Членове на СОСЗР Несебър активно работят  в мероприятията по Проекта „Православието – вековната връзка между българския и руския народ”,  който сдружението Русофили – Несебър изпълни през миналата година. Бяха посетени Плиска, Двора на кирилицата, Мадарския конник, Велико Търново, Дряновския манастир, Руския манастир в гр.Шипка и първия руски манастир „Св.Спас” край град Ямбол.                                                                                                                                                         Съвместно с Общинска организация Движение Русофили-Несебър  продължава издирване на достоверна информация за това, кой е участвал в разгонването на турския башибозук от несебърския и поморийския райони в края на Руско-турската освободителна война, когато бандитите безчинстват, грабят, насилват и убиват беззащитното българско население.  Вече има получена информация за майор М.Л.Калантаевский, считан за освободител на Несебър и Поморие.

8 copy2Полк. о.з.Иван Апостолов, който е родом от с.Баня, община Несебър,представи офицери и военнослужащи от запаса и резерва в Балчик.Той сподели за инициативата, приета от ръководството на Общинския съвет на СОСЗР – Балчик, състояла се 21 юли 2018 година.Мероприятието бе под егидата на кмета на Община Балчик Николай Ангелов и неговата съпруга д-р Румяна Малчева.                                                                                                          

 Военнят мемориал е открит на летището в Балчик.Това стана в присъствието на стотици жители на града, бивши военни и служители от армията, кметове на населени места от областта.В тържествена обстановка и с военни почести бе отслужен молебен  отдали живота си при изпълнение на военния си дълг.

Кметът на Община Балчик Николай Ангелов подчертава  значението на авиобазата в Балчик за отбранителната готовност на страната ни и се поклони пред паметта на загиналите военни летци и парашутисти. Изтребителят „МиГ-21“ е поставен на входа на Балчик. Самолетът-ветеран, който бе покрит с ръжда, е обновен.

При пристигането всеки се записа в списъка на присъстващите. Пристигнаха гости от Балчик, Варна, София и чужбина.Посетихме Мемориала на загиналите летци и парашутисти на летище Балчик.                                                                                  

Разказвам, защото година по-рано на паметната плоча бяха изписани имената на 32 загинали летци и парашутисти, които с цената на живота си спасиха градове и села от бомбардировките.                                                                                                                                           

През това лято благодарение на СОСЗР – Балчик  деца летуваха в Приморско. Те участваха в лагер-школа и състезания с различни интереси и получиха грамоти.                                                                  

 В края на дружеския разговор Апостолов връчи новата паметна диплянка  за 32-та загинали и  плакет – фотос на  Общинския съвет на СОСЗР – Балчик.                                                                                   

 От своя страна  подп.о.р. Николов връчи на полк.Апостолов Златната книга на Несебър, чиято авторка е д-р Евтелпа Теоклиева. По-късно двамата председатели подписаха Споразумение за сътрудничество между двете сдружения на Несебър и Балчик.                                  

                                                                                     

   ……………………………………………………..                                                                                                            Случи се и още нещо

8 copy2

С подписването на Споразумението за сътрудничество между двете сдружения се случи и още нещо.Всъщност, за първи път.На срещата присъства със съпругата си Мария Владимировна  Героят на труда на Русия -Анатолий Михеевич Суровцев.

Той е член на Централното управление на Всерусийската обществена организация на Героите, Кавалерите на Държавни награди и Лауреатите на Държавни премии  „Трудова доблест на Русия”.

По поръчение на Председателят на Централното управление А.Г.Левин Анатолий Суровцев  награди  о.р. подп. Христо Николов с най-голямото отличие – „Трудова доблест на Русия”.

Почетна значка на Всерусийската обществена организация на Героите, Кавалерите на Държавни награди и Лауреатите на Държавни премии  „Трудова доблест на Русия”  беше връчена на  о.з. полк.Иван Апостолов – председателя на Съвета на СОСЗР- Балчик.

Наградите са за активна дейност и принос за укрепване на дружбата между руския и българския народ.

                                                                                                    Максим МОМЧИЛОВ

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *