Без име(1)

СДРУЖЕНИЕ ЧЕРНОМОРСКА СТРАНДЖА ВЪЗОБНОВИ СВОЯТА НАУЧНА И КУЛТУРНА ПРОГРАМА

 

 

В Програмно-координационния център за научни изследвания ЕКОПАН постъпи програмата на XVII Кръгла маса на Сдружение „Черноморска Странджа“ – Ахтопол. След двегодишно прекъсване – поради пандемията, учредителите на сдружението дадоха ясен знак за неговата устойчивост и последователност в изпълненията на целите му. Този път на дневен ред е темата е: „Странджанското Черноморие – археология и история“.

По традиция научните доклади ще се изнесат в конферентната зала на научния и културен комплекс „Невен“ в Ахтопол, като работата на кръглата маса започва от 27  и ще продължи до 29 май. Програмата на XVII Кръгла маса на Сдружение „Черноморска Странджа“ респектира със своята тематика и участие.

Интерес будят докладите и съобщенията на: д-р Калин Димитров (Център по подводна археология – Созопол. Подводни разкопки Ропотамо 2017 – 2020. Подводни проучвания в пристанище Созопол 2020 – 2021; д-р Даниел Пантев (ИМ – Приморско). Раннобронзовата селищна могила  в м. Стамопло в землището на гр. Приморско; д-р Йото Валериев. Археологическо проучване на ранноелинистически стопански комплекс в м. Буджака; доц. Бони Петрунова (НИМ – София). Археологическо проучване в манастира „Св. Иван Продром“; д-р Милен Николов (РИМ-Бургас). Археологическо проучване на крепостта Русокастро; доц. Валери Йотов (РИМ-Варна). Документирането на месемврийските църкви в 20-те години на XX век. Приносът на Сергей И. Покровски и Вадим К. Лазаркевич; Татяна Байкушева (РИМ – Бургас). Тракийският конник от параклиса на Свети Георги в Странджанското село Заберново; Иванка Делева (РИМ – Бургас). Един разказ от първо лице за изселването на българи от село Пишманкьой, Малгарско през лятото на 1913 година и проф. Светлозар Елдъров. Дейността на Гоце Делчев в Одринско.

Възстановяването на присъствието на българската наука в района на Странджа и нейното Черноморско крайбрежие не е изолирано явление. Неотдавна Институтът по роботика при БАН и още две организации подновиха дейността на Филиала на Института по роботика в гр. Малко Търново и назначиха изследователски персонал, който започна да работи по тематика за района, пряко финансирана от БАН. Възстановява се и научно-производствената база на филиала.

През летният сезон са заявени и няколко изследователски експедиции в Странджанско-Сакарския край. Продължава и дейноста на Международния югоизточен летен университет  на УниБИТ с ръководител доц. Диана Стоянова.

Без име(1)

Илюстрация: Дългосрочната и последователна програма на Сдружение „Черноморска Странджа“ включва не само научни форуми и кръгли маси, а и създаването и развитието на обществената колекция „История на котвата“ в Ахтопол, призната от научната общност за една от най-добрите по темата  в ЕС. Научните срещи на Сдружение „Черноморска Странджа“ отдавна са в категорията на специализирани интердисциплинарни форуми с определено значение за черноморския регион.

 

Д-.р Стефан ПЕЙКОВ,

Член на Обществения съвет на сдружението

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *