fgdsdgsdfgsdf

САНКТ ПЕТЕРБУРГ ОТВОРИ КУЛТУРНАТА СИ СЪКРОВИЩНИЦА ЗА НЕСЕБЪР

 

 

 

Санкт Петербург – един от най-забележителните градове в света със своите музеи с изключително богати колекции, красиви паркове и приказни дворци, отвори културната си съкровищница за Несебър и лично за кмета на града – Николай Димитров. Това стана възможно благодарение на съдействието на г-н Павел Васев, пълномощен министър при посолството на България в Руската федерация и директор на Българския културен институт в Москва.

New Imagegerewrewrew В Санкт Петербург кметът на единствения български град в ЮНЕСКО бе посрещнат радушно и изключително приветливо от директора на Научноизследователския музей на Руската академия за изящни изкуства – Людмила Кондратенко, която отдели специално внимание на своя гост.  Целта на визитата на Николай Димитров бе да се запознае първи с архива на институцията,  където се съхраняват скици и друга научна и графична документация  на арх. Пьотр Покришкин, които са правени в Несебър по време на археологически проучвания през 1901-1902 г.

New Imagedqwdqwdqwdew До този момент е известно, че това безценно за нас наследство е най-старото документирано от този период и е от голямо значение за историята и културата на града. Кметът се докосна до оригиналните рисунки и скици, които Покришкин  е направил в Несебър преди повече от век, а също и до други негови авторски материали, завещани на музея. Разбира се, в професионален аспект тези документи ще бъдат проучени от експерт от ИКОМОС, който ще посети фонда на музея още този месец. След като бъде събран и обработен архивният материал, както бе обявено на международния ден на музеите – 18 май, с него ще бъде подредена изложба с най-старите познати до този момент снимки на Несебър.

На финала на визитата си в музея в Санкт-Петербург, кметът Николай Димитров подари книга за българския град на ЮНЕСКО, написана от Жана Чимбулева, в знак на признателност и уважение за изключителната съпричастност и ангажираност към интересите на Несебър, които е показала   Кондратенко и нейният екип. Градоначалникът е отправил към нея и покана за визита в Несебър в удобно за директорката време.

При завръщането си от Санкт  Петербург, осъществено по програмата за културен обмен между Българи и Русия, кметът сподели: „Посещението ми бе изключително интересно, защото имах възможността лично са се запозная с документите, прилежно запазени в архива на институцията. Впечатлен съм културното богатство на музея и и съм изключително благодарен за съдействието на директора – Людмила Кондратенко, на шефката на архива – Елена Иванова, на любезното съдействие на  Павел Васев, директор на Българския културен институт в Москва.“ Николай Димитров не пропусна да сподели, че  Несебър е позната дестинация в Русия, за което спомагат и споразуменията за сътрудничество в сферата на търговско-икономическите, научно-техническите и хуманитарно-културните отношения, подписани с няколко руски градове. А, че руснаците обичат България като място за отдих и туризъм, кметът на Несебър се увери  по време на своя полет към България – нямало е празно място в самолета.

 

Научноизследователският музей на Руската академия за изящни изкуства притежава  уникална колекция на изкуството, не само в Русия, но и в света. Възникнал е в средата на XVIII век и има забележителна 250- годишна история.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *