За първи път няма да има обща декларация на формата Б9, а заявление на Полша, Румъния и Латвия, защото няма постигнат консенсус за изход от кръвопролитната война в Украйна. Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от Нова телевизия.

Държавният глава е в Рига, където ще присъства на срещата на върха на държавите от Б9, която ще се състои в Рига. В регионалния формат участват България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. В срещата днес ще участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Главчев оставя на депутатите да решат кой да ходи на срещата на НАТО

Главчев оставя на депутатите да решат кой да ходи на срещата на НАТО

Обикновено крайната дума за делегацията е на кабинетът

Отново ще подчертая готовността на страната да развива собствен отбранителен капацитет и да допринесе за укрепването на възпиращия потенциал на Източния фронт на НАТО. Най-сетне парламентът прие амбициозната програма за модернизация на въоръжените сили и очакваме българската отбранителна индустрия да се възползва. Настоявам за единно информационно пространство, като гаранция за общата сигурност“, изтъкна Радев.

Радев: България е решена да укрепва собствения си отбранителен капацитет

Радев: България е решена да укрепва собствения си отбранителен капацитет

Президентът декларира нужда от обединяване на усилията на страните от ЕС и НАТО

Той заяви също, че Украйна няма материалните и финансовите ресурси да постигне целите си сама.

Президентът не съобщи кога ще свика консултации с партиите, които влизат в 50-ото Народно събрание след изборите в неделя.

Румен Радев намекна за партия, ако се правят безпринципни коалиции

Румен Радев намекна за партия, ако се правят безпринципни коалиции

А дали ще има правителство, зависи от партиите

БНР информира, че след срещата ще има заявление на двамата съпредседатели на формата. По предложение на Радев е бил променен първоначалният вариант на съвместното изявление от днешната среща, като е отпаднал текстът, който задължава всяка страна от Б9 да предоставя военна помощ на Киев. „В резултат бе приета позицията всяка страна да решава сама по своя собствена преценка и според своите собствени възможности дали и как да помага на Украйна – дали с военна, с финансова или с хуманитарна помощ“, посочи президентът. Той счита това за успех в подкрепа на здравия разум. Според Румен Радев така е направена важна крачка към преместването на фокуса от търсене на решение на военния конфликт на бойното поле, което е свързано с много жертви, разрушения и риск за глобалния мир, към търсене на решение чрез преговори съгласно устава на ООН. „Затова и подкрепяме в това съвместно заявление подготовката за срещата на върха в Швейцария“, добави той.

По думите на президента ма два варианта – мирни преговори или предоставяне на допълнителни материални и човешки ресурси за Киев от страна на НАТО. Според него обаче не е известно накъде води вторият път, който носи и риск за глобалната сигурност.