На 4 октомври, петък, държавният глава Румен Радев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. То ще се проведе от 10.00 часа в президентската институция.

Темата на заседанието ще е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“.

Припомняме, Консултативен съвет по национална сигурност не е провеждан от февруари месец 2022 г. и то преди Русия да нахлуе в Украйна. Темата на последния КСНС бе „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“ и не формулира нито конкретна заплаха, нито стратегия, въпреки очакванията и предупрежденията на западни разузнавания и политици какво предстои в Европа. В заключителния документ от съвещанието се отправят общи препоръки за по-бърза модернизация на въоръжените ни сили, като не стана ясно на масата на „Дондуков“ 2 бил ли е изобщо въпросът за войната, от която страда цяла Европа вече над две години.

При вдигането на градуса на напрежение в Близкия изток преди една година – когато „Хамас“ извърши мащабната си терористична атака с взимане на стотици израелски заложници на 7 октомври, Румен Радев не свика КСНС, а заобиколи директната среща с политическите партии и лидери, като събра не Консултативен съвет по национална сигурност, а „Консултативна среща“ – иновативно решение, което дойде след настоявания и подканвания от страна на политическите лидери и експерти.

Втората война наблизо ще разбуди ли КСНС?

Втората война наблизо ще разбуди ли КСНС?

Последният КСНС се проведе на 15 февруари 2022 г.

От февруари 2022 многократно различни политически сили са отправяли призиви по различни теми държавният глава да свика Консултативен съвет по национална сигурност, подчертавайки и това, че КСНС влиза в задълженията на президента. Свикването му обаче е изцяло в правомощията на държавния глава.

Днес от 17 ч. служебният премиер Димитър Главчев свиква заседание на Съвета по сигурността – структура, която е към Министерски съвет, но и с представител на президентската институция.