Истинският парламент отвън. Това заяви държавният глава Румен Радев в обръщение към народа и депутатите. Не съм във възторг, че съм в Народното събрание, изтъкна той по повод напускането на управляващите на пленарна зала. Това напускане е доказателство за липсата на диалог, каза президентът, който поздрави депутатите с новата сграда.

Той отчете дълбока морална и институционална криза. Задълбочаване на неравенствата, бедността, видя още Радев в настоящата ситуация. Той настоя за засилване на парламентарния контрол върху изпълнителната власт. Времето неминуемо изтича, предупреди президентът. Липсата на морал, корупцията изкарали хората на улицата, по думите му. Хората искали ново доверие, честни избори и оставката на премиера и главния прокурор. Тези оставки са неизбежни, смята президентът.

За ГЕРБ разделението е опасност, не възможност

За ГЕРБ разделението е опасност, не възможност

Никоя личност не можела да си присвоява народния суверенитет

Парламентът трябвало да концентрира усилията си върху важните проблемите за страната. Днес улицата е изпълнена с възмутени и загрижени за бъдещето на страната хора, изтъкна Румен Радев. Ако досега имало пълноценен контрол върху властта, сега нямало да има неправилно изхарчени милиарди, шкафчета с пари и гневни хора. Парламентът безпрекословно изпълнявал волята на премиера, никой депутат не задал въпрос на главния прокурор при годишния му отчет.

Очаквам от българския парламент да не влиза повече в обслужващ персонал на министър-председателя, настоя Румен Радев.

БСП не дава нито един подпис за подмяната на ГЕРБ

БСП не дава нито един подпис за подмяната на ГЕРБ

Няма да позволим да посегнете на правовия ред, закани се Корнелия Нинова

Той настоява парламентът да не се включва в дебат за нова Конституция и ВНС, защото този дебат само удължавал властта.

Румен Радев призова депутатите да не подкрепят експертен кабинет, който щял да е марионетка на сегашния. Парламентът трябвало да е най-уважаваната институция. Ако не искате да чуете мен, чуйте вашите избиратели, които днес са отвън, настоя Румен Радев. Да не се подкрепят промените в изборното законодателство, настоя още държавния глава.

Нужни са отчетни и прозрачни институции. А важни решения трябвало да се вземат от следващо Народно събрание. Парламентът трябвало да е на висотата на обществените очаквания, според мен и трябвало да предотврати безпътицата. От депутатите той иска да последват волята на хората и да подкрепят оставка на кабинета.

Припомняме, в днешния ден от ГЕРБ обявиха, че ще внесат предложението си за нова Конституция, за което са им нужни първоначално 120 подписа на депутати. От ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят инициативата на ГЕРБ, от БСП също са против. „Воля“ също отхвърлиха възможността да дадат своите подписи.

Очаква се решението на коалиционните партньори от Обединените патриоти и независимите депутати, за да се започне или не процедурата по промяна на Основния закон и свикване на Велико народно събрание.

ДПС поиска оставката и на кабинета, и на Румен Радев

ДПС поиска оставката и на кабинета, и на Румен Радев

Партията иска експертен антикризисен кабинет, който да организира честни избори