Аз нося отговорност за назначаването на служебното правителство, не бягам от това, винаги съм се водил от критерии за почтеност и отговорност, професионализъм и това съм търсил, без оглед на техните политически пристрастия. Страхът още не е отхлабил своя обръч и трудно хора се решават да заемат такава позиция сега. Все още отишлата си власт разполага с всички механизми – и финансови, и властови, защото цялата администрация години наред е назначавана от тази власт. Има хора, които обаче могат да застанат с лицето си и да поемат тази отговорност. Това заяви пред БНР президентът Румен Радев.

С повечето хора той е работил, „някои от тях са обществено известни“.

За мен най-важното е да постигна виден баланс между професионализъм, отдаденост и отговорност и, както обявих, това е кабинет на демократичното единодействие, модел за излизане от безпътицата, в която се намира България, каза Радев. 45-ото Народно събрание показа, че се намираме в безпътица, смята президентът. Той не си представя да идем на трети избори и се надява партиите да проявят благоразумие и отговорност.

Румен Радев заложи амбиция за демократично единодействие във втория си служебен кабинет

Румен Радев заложи амбиция за демократично единодействие във втория си служебен кабинет

Постави задачите: честни избори и Плана за възстановяване

„Не е добре да нямаме парламент и да ходим от избор в избор, България е парламентарна република, функция, която е била отхлабена по време на управлението на Бойко Борисов“.

А служебният кабинет е възможен модел за изход от кризата, но това, което се случи в 45-ото НС, за него е „урок“.

Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета и върза ръцете на служебното правителство, натрупани са социални проблеми – пенсионери, здравна превенция, бизнес… Този кабинет е с вързани ръце и трябва да върши огромна по обем работа, той не може да отговори на изискванията и очакванията на обществото, отишлата си власт отказа да депозира Плана за възстановяване и устойчивост в ЕС и служебният кабинет отново е поставен в трудна ситуация.

Радев: Незаменими в политиката няма

Обновена

Радев: Незаменими в политиката няма

Предишното правителство осъществи погром над цялата администрация

Това е план, разработван година, с много секретна, недостъпна информация от Брюксел. Сега само в рамките на дни това трябва да се смели и да се вземе тежкото решение дали този план ще се хвърли върху служебното правителство, или ще се търси начин да се актуализира, обясни Радев. Той смята, че правителството ще вземе правилното решение. Президентът даде пример със санирането, за което общините чакат средства. Ако всяка година се отделя по 1 млрд. лв. за саниране, кога всеки дом в страната ще бъде саниран, попита риторично той.

Ако ние плащаме с нашите пари, след около 40-50 г. всеки дом ще бъде саниран, много хора няма да дочакат това, обясни още държавният глава, затова смята, че трябва да има внимание към тези приоритети.

По думите му трябва да се върви към модернизацията на страната, всеобхатност на бизнеса, насоченост в здравеопазване и образование и инвестициите да водят към по-висок икономически растеж.