За президента Румен Радев е важно да се гарантира както конституционното право на вот на българските граждани в предстоящите избори за Народно събрание, така и условия за запазване на тяхното здраве.

За това настоя държавният глава по време на срещата си в президентската институция със здравните власти в лицето на здравния министър проф. Костадин Ангелов, държавния епидемиолог доц. Ангел Кунчев и ръководителя на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов. Срещата е посветена за безопасното провеждане на изборите, породено от ситуацията с COVID-19.

Радев започва консултации за честни и безопасни избори

Радев започва консултации за честни и безопасни избори

Инициативата е на държавния глава

Радев напомни, че пандемията от коронавирус засегна всички обществени процеси през 2020 година. Лекарите и медицинските специалисти положиха огромни грижи, но и със своите становища влияеха върху всички сфери на обществено-политическия живот, посочи той.

Трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително да организираме и провеждаме избори, настоя държавният глава, според когото ваксинацията няма да бъде фактор при провеждането на изборите.

Провеждането на изборите е предизвикателство както за властите, така и за здравната система, защото изисква отчитане на редица фактори и редица важни мерки, подчерта Румен Радев и напомни, че избори по време на пандемия се провели в редица други държави.

Борисов се готви за избори 28 март, а Радев се опитвал да ги отложи

Борисов се готви за избори 28 март, а Радев се опитвал да ги отложи

За премиера нямало смисъл датата на вота да бъде друга

Според здравния министър Костадин Ангелов възможностите за правото на глас на всеки един български гражданин са няколко: създаване на СИК, в които да гласуват само карантинирани лица, СИК, в които да гласуват лица, поставени под изолация и създаването на подвижни СИК за гласуване за хората по домовете. Всички тези варианти се обмислят от здравните власти.

Президентът иска да стане ясно какво движение очакват здравните власти от броя на карантинирани хора, които могат да гласуват, какви здравни мерки се предвиждат и как ще гласуват хората, които са в карантина и в изолация.

Здравните власти показват план след президентския указ за датата на изборите

Обновена

Здравните власти показват план след президентския указ за датата на изборите

Епидемията е непредсказуема, предупредиха медиците

Румен Радев заяви, че очаква от края на януари да бъдат отменени или разхлабени мерките и попита предвиждат ли се някакви други ограничения, кампания на закрито или кампания на открито ще бъдат изборите. Той запита дали здравното министерство ще има ангажимент за осигуряването на лични предпазни средства и къде стои страната ни като планиране в тази насока.

Радев призова здравните власти да оставят назад всички политически аспекти, за да може да се изяснят медицинските аспекти на развитие на пандемията. Държавният глава иска от медицинските специалисти да кажат как ще се развие епидемията по месеци, как ще повлияе ваксинирането, мерките за защита и свободата, която хората ще имат по време на изборите.

Стойчо Стойчев прогнозира сходен резултат за ГЕРБ, ДПС, БСП на изборите

Стойчо Стойчев прогнозира сходен резултат за ГЕРБ, ДПС, БСП на изборите

Неформалната коалиция между ГЕРБ и ДПС съществува, според Слави Василев

Вицепрезидентът Илияна Йотова запита каква ще бъде организацията и кампанията на самите избори. Според нея ще бъде нужен огромен държавен ресурс за провеждане на изборите. Каквито и промени да има, Йотова не е убедена, че е добра идея протоколът за изборите да бъде изваден в последния момент. Тя настоя от здравните власти да разкрият поне правната рамка за провеждането на изборите. Йотова не е сигурна, че има много време до изборите, защото остава месец до същинската предизборна кампания.

Илияна Йотова заяви, че за да се вземе информирано решение за изборите, трябва да е ясно какви здравни мерки трябва се предприемат. Това е единственият начин хората да гласуват спокойно. Вицепрезидентът отново настоя да разбере какво ще включва програмата за изборите и какви ще бъдат те. Според Йотова не е логично да се изчаква указа на президента, за да се обяви планът на здравните власти за изборите.

Костадин Ангелов няма нужда от политика, за да осигури безопасни избори

Костадин Ангелов няма нужда от политика, за да осигури безопасни избори

Ангелов не съобразява мерките с датата на изборите

Илияна Йотова запита коя ще бъде институцията, отговорна да контролира санитарното провеждане на изборите.

Здравният министър Костадин Ангелов отговори, че това ще бъдат РЗИ-тата, но всичко опирало до съзнанието на хората. Нашите най-големи съюзници в тази битка са българските граждани и ако те проявяват разбиране, ще се справим, каза още проф. Ангелов.

Вицепрезидентът запита още от всички ваксини, които страната ни е получила и според договора, които трябва да получи, достатъчни ли са, ще има ли промяна в реда на различните групи за ваксиниране, ще има ли промяна в организацията и достатъчни ли са ваксините. Йотова настоя да разбере още дали протоколът за изборите ще има достатъчно контролни функции.

Вотът - като ходенето в магазина – ДДД

Вотът – като ходенето в магазина – ДДД

Проф. Радка Аргирова, проф. Андрей Чорбанов и пулмологът Александър Симидчиев