Няма нищо по-страшно от активната глупост*. Така държавният глава Румен Радев отговори на критиките на премиера Бойко Борисов, че „президентът бил като старите свекърви, ама от тези злобните, които ходели и повтаряли едно и също“.

Премиерът трябва да се запознае със законите и Конституцията, но трябва да прочете и къде може да се налага вето. За други коментари – по-добре да се въздържа, каза държавният глава.

Борисов за президента: Говори нелепици

Обновена

Борисов за президента: Говори нелепици

Борисов към Радев: Иска да ги умори тези хора (за депутатите от БСП в парламент с коронавирус)

По въпроса за отказа на депутатите от заплащане по време на извънредното положение, Румен Радев заяви, че даряването на средства има смисъл тогава, когато това е далеч от камерите и е навреме.

„За разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, аз го направих в началото. Преди половин месец аз си дарих цялата заплата за възрастните хора на община Видин.“ Другото по думите на Радев е суета и популизъм.

„Уважаеми народни представители, но ако много държите да се равнявате по президента има лесно решение – кръгом и бегом обратно към месец март. Сега си дарете и мартенските заплати, както го направих и аз“, настоя държавният глава. Той недоумява защо медиите не отразяват мероприятията на съпругата му, която дарила 10 000 лева за храна на възрастни хора. По думите му на Радев дарителството не е само да изръсиш пари, а да влезеш в къщите на хората, да поговориш с тях чисто човешки.

Президентът не отговори на въпрос дали ще наложи вето над последното законодателство на депутатите, които вчера направиха промени в закона за извънредното положение и приеха актуализацията на бюджета. Румен Радев заяви, че ще вземе решение, когато разгледа напълно закона.

Той настоя и държавата да се намеси по-решително, финансово, организационно и материално за болниците преди да свърши пандемията.

Редом със здравните мерки, трябват убедителни, навременни, солидни мерки за борба със социалната и икономическа криза, която без адекватна реакция ще прераснат в социално-икономическа катастрофа. Има прохождане за част от мерките, но все още сме далеч от желаното, подчерта държавният глава.

Обществото трябва да продължава с дисциплината и да изпълнява стриктно указанията на щаба и на властите, посочи Румен Радев хората.

Той обаче настоя да има яснота в управлението на кризата. „Ние не можем, докато има вирус в България, да стоим така. Вирус ще има и след 13 май и ние пак ли ще стоим в това положение? Трябва да мислим как с ясна стратегия, управляемо, по-безопасно и по-бързо да излезем от това състояние“, настоя държавният глава.

Радев има своите идеи какво трябва да направи и макар и да не беше конкретен с предложения за мерки, посочи, че управляващите вървят по неговите стъпки. „Ще дойдем на положението, което аз призовах да се изпълнят. Трябва да се мисли не само за физическото, но и за психическото здраве на нацията. Хората, които взимат тези решения са сити хора, но има много българи, които гладуват. Ще дойде моментът, в който гладът ще победи страха и тогава последствията ще бъдат непредсказуеми„, предупреди за пореден път Румен Радев.

Според него трябва да се вземат мерки и за психическото здраве, както и екстремни мерки да няма гладни хора, защото гладният човек скоро ще излезе на улицата.

Имаме много важен проблем, който трябва да решаваме – да запазим живота и здравето на нашите медици. Румен Радев призова по-бързо да се оборудват с лични предпазни средства и всички останали болници и особено тези в провинцията, както и да се помисли за психическото здраве на медицинските работници.

Държавният глава Румен Радев изтъкна, че ако загубим здравето на медиците, губим здравето на нацията в такава тежка криза. „Фактът, че вече имаме 30 заразени медици е достатъчно тревожен и аз ще призова по-бързо да се оборудват с лични предпазни средства и всички останали болници“, апелира президентът.

Той посочи, че все още сме далеч от желаното особено при общопрактикуващите лекари, където няма доставка на лични предпазни средства.

*Реплика на германския писател, поет и драматург Гьоте.