Удовлетворен съм от факта, че всички участници в КСНС се отнесоха изключително отговорно и конструктивно. Това каза президентът Румен Радев в своето изявление след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

Радев изказа удовлетворението си и от обединението, което отбелязва, около темата за националната сигурност. На заседанието са обсъдени рисковете и заплахи за националната сигурност на страната и необходими мерки за нейното укрепване.

„Обединихме се колко схващането, че съвременната среда за сигурност е изключително динамична, наситена с непрекъснато изменящи се предизвикателства„, обясни държавният глава.

Основен приоритет е защитата на националната сигурност. Затова трябва да се вземат мерки за доокомплектоване на състава, за издигане на мотивацията и престижа, даване на приоритет на сектор сигурност.

Борисов отчита нуждата и от самолети, и от танкове

Обновена

Борисов отчита нуждата и от самолети, и от танкове

Отбранителната ни индустрия работи и сега на пълен оборот

Трябва да се разгърнат проектите за модернизация, като те трябва да имат своята ускорена реализация, според президента. КСНС смята да подсигури поддръжката на техниката и оборудването, до изтичането на техния ресурс и замяната им с нови образци. Създаване на условия за водене на пълноценна бойна подготовка на състава, настояват участници в съвета.

„Решенията се съдържат в четири основни точки – актуализация и усъвършенстване на Стратегията за национална сигурност, която не съответства на съвременната среда“, подчерта президентът. Има съгласие за актуализация и усъвършенстване на нормативната уредба. Обединихме се около убеждението, че системата за национална сигурност може да бъде ефективна, само ако имаме хармонично развитие, каза държавният глава.

КСНС е съгласен до 20-ти юни да се направи анализ и да се сложат всички ресурси на масата, да се прецени дефицита от способности и да се направи ефективно разпределение на ресурсите. Анализ и предложение за участие на българската отбранителна индустрия в развитието на сектор сигурност, иска още КСНС.Да разработим и да сме по-активни във формулиране на програми за индустриално сътрудничество важна съставна част от проектите за модернизация, настоява президентът.

Да се разработят конкретни планове за попълване на недостига в сектор сигурност, иска още Румен Радев. КСНС иска разработване на конкретни планове на проектите за модернизация, поиска президентът. Тези планове да бъдат разработени до 30-ти юни, а до края на 2017 г. да е разработен национален план за достигане на 2% от БВП за целите на отбраната.

Нинова не чула решение на КСНС за вътрешните проблеми

Нинова не чула решение на КСНС за вътрешните проблеми

Нинова е скептична, че правителството ще направи нещо

Без разбиране по проблемите на сигурността няма как да има икономическо развитие и просперитет в държавата, категоричен бе Румен Радев.

Протест посрещна участниците на съвета за национална сигурност

Протест посрещна участниците на съвета за национална сигурност

От „Правосъдие за всеки“ искат спешна съдебна реформа