Когато на военната авиация се гледа като средство за лични политически интереси, когато се погазва военната експертиза – винаги ни излиза скъпо и води до прахосване на обществен ресурс, до занижени способности и загуба на човешки животи. За това предупреди президентът Румен Радев, след като прие почетния караул и поднесе венци цветя по случай Празника на авиацията и на Българските военновъздушни сили.

Радев обясни, че авиацията е една много сложна технология и целият процес по нейното договаряне, приемане и отстояване се простира извън представите на този, който взима решенията. Затова трябва да се слуша и уважава военната експертиза, призова държавният глава.

По думите му България има нужда от най-малко 16 нови изтребителя, но на военната авиация трябва да се гледа като средство за отстояване на националния интерес и за гарантиране на националната сигурност.

Искаме да купим още осем изтребителя F-16 Block 70

Искаме да купим още осем изтребителя F-16 Block 70

Планираме покупка и на нови три-координатни радари

Според него българските военновъздушни сили винаги са били носител на националната гордост, на националните добродетели, на патриотизма, на народолюбието, на новаторството и на прогреса. Румен Радев пожела на всички служители на ВВС много здраве и успехи.

Той изрази надежда, че Конституционният съд да защити Конституцията от невежеството и гаврата, които се поднасят от управляващите.

Каракачанов не се ангажира със срокове за вторите Ф-16

Каракачанов не се ангажира със срокове за вторите Ф-16

При „зашеметяващо добра“ оферта разговорите можело да започнат веднага

По отношение на първото заседание от 10 месеца на българо-македонската комисия Радев отбеляза, че хората в комисията са професионалисти и хора, отдадени на България, които ще защитят интересите на страната ни. Неговото послание е повече за политиците, които взимат решенията – те не могат да абдикират от този важен за България, за Северна Македония и за Европейския съюз процес. Крайно време е да се намери политическо решение, което да утвърди всички принципи на добросъседство, на добри взаимни отношения и на уважение на историята, настоя Румен Радев.

Според него за компромиси винаги има място, но компромиси не могат да бъдат извършвани с история, идентичност, език и с искания за национални малцинства, защото има дългосрочни последствия за отношенията вътре в единния Европейски съюз.

Каракачанов: Няма спор за готовността за посрещането на Ф-16

Каракачанов: Няма спор за готовността за посрещането на Ф-16

На този етап всички финансови средства са насочени към изграждане на инфраструктура