768x432е,уеи,уе

Равносметката от евровота: ГЕРБ побеждава в Бургас, но загуби в Несебър и още 6 общини

 

Равносметката от евровота: ГЕРБ бие в Бургас, но загуби в 5 ключови общини

Картата на Бургаска област след евровота е доста шарена, изненадващ е пробивът на БСП в Созопол, Несебър и Карнобат, както и този на ДПС в Айтос

Автор: Иван КОЛЕВ

ДПС с много добри резултати, имат шанс да са втора политическа сила в Бургаска област

ГЕРБ спечели изборите в община Бургас безапелационно, както и в Бургаска област с доста добър резултат, показват данните от паралелното преброяване. (ВИЖ ПОВЕЧЕ В НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

Партията обаче загуби в пет общини в региона – Созопол, Айтос, Малко Търново, Несебър и Карнобат.

В първите три ГЕРБ традиционно бе победител, както на местни, така и на парламентарни избори, а в Несебър и Карнобат имаше променлив успех, но винаги позициите са били доста солидни.

 

 

Загубатана ГЕРБ е  особено болезнена този път. В Созопол, считан за крепостта на Панайот Рейзи, герберите получиха плесница. Това означава, че Рейзи не е за подценяване и ще изиграе важна роля при балотаж на местните избори, ако се яви като независим кандидат.

Знакова е победата на БСП в Карнобат, което не се дължи на нея самата обаче, а на други обстоятелства, свързани с лоялността на кмета Георги Димитров към столетницата. Там ще се наблюдават и интересни преференции за Сергей Станишев.

Това, което се случи вчера в Несебър, също не е добър знак за ГЕРБ, които вече обявиха кандидата си за кмет и конфигураията, в която ще се явяват. Победата на БСП там всъщност не е победа на червените, а показване на реалната ситуация с добрата кондиция на настоящата местна власт.

В Айтос поражението на ГЕРБ от ДПС не бива да се отчита като трагично, тъй като там ако Доган поиска да има и кмет, той щеше да го има още през 2011 г. Затова очевидната липса на разцепление в редиците на ДПС означава само едно – че в тази община искат да е спокойно до общинския вот.

В Малко Търново БСП победи, макар там да са управлявани от кмет на ГЕРБ. Да се прави анализ за местните избори обаче е несъстоятелно.

За сметка на казаното дотук по категоричен начин ГЕРБ стана №1 в Средец, Приморско, ЦаревоКамено и Поморие, където ДПС има изключително моюно влияние, но очевидно кметът Иван Алексиев се справил безболезнено.

БСП може и да нямат толкова добър общ резултат, очертава се да изпуснат и второто място, но за тях успехът в Созопол и най-вече Карнобат дава сериозни надежди за вота през октомври.

Заради това социалистите може да считат тези избори за успешни, поне що се касае до Бургаска област.

Изненадващ е резултатът на ДПС. Партията си върна гласовете, които в последните години изгуби заради ДОСТ, и то по впечатляващ начин. В Руен победиха с рекордните 90 %, а в Сунгурларе – с 60 %.

Движението се отчете със силни резултати в почти всички общини от Бургаска област, което най-вероятно ще ги превърне във втора политическа сила в региона след евровота.

ГЕРБ: Бургас, Средец, Поморие, Приморско, Царево и Камено

БСП: Карнобат, Созопол, Несебър и Малко Търново

ДПС: Айтос, Руен, Сунгурларе

 

Print Friendly

Автор: Flagman.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *