768x432у3уи3и23и

ПРОТЕСТИТЕ – ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ КРИПТОКРАЦИЯ?

 

В очакване на „Българин, спуснат от машина“

 

g_chaldykovД-р Георги Чалдъков

 

 

Casus Belli – от латински означава „повод за война“. Днес в България – „повод за протести“, възникнал след „Великата бургаска революция“, когато на родния черноморски бряг пред парк „Росенец” офицери от Националната служба за охрана не допуснаха трима българи и смачкаха националния ни флаг. И от раздора между Президент, Премиер и (главен) Прокурор – трите П на златната ябълка на олигархията. Президентът, придружен от вицепрезидентката, излизат тържествено от парадния вход на президентството – той с вдигнат юмрук  „Venceremos“ призовава симпатизантите си за „вън мутрите“ от държавата – съвпадение със „Стратегията на Шехеразада”*?

След това, eдно „Отровно трио“ – А(р)ман от отровители!  – организира всенародни протести за оставка на Прокурора и Премиера (защо не и на Президента?) в „триъгълника на властта“ и по улиците и мостовете в София, продължаващи повече от 30 дни и в други градове на България. Сценаристите от криптокрацията („скрита власт“ – от гръцки kryptos – скрит, kratos – власт) пак ли ще злоупотребят ентусиазма и романтиката на протестиращите и те пак ли ще са прелъстени и изоставени?

… ще трябва да мечтаеш, а нямаме

нищо за мечтаене.

Едуард Къмингс (1894 – 1962)

 

В първите дни на Годината, журналист отвори уличната врата на едно от софийските подземия и влезе в него – там покрай топлите тръби живееха няколко бездомни хора.

– За какво мечтаеш? – запита журналистът един от тях.

– Да умра – отговори човекът.

Това е най-тъжната човешка мечта, която съм чувал.

       След това Годината продължи да е потопена в магистрали, всекидневно инспектирани с джип и видеозаписи във Facebook. В коронавируси, COVID-19, карантина, извънредно положение, инфаркти, инсулти…. И през юли – в протести, палаткови лагери и брутално и унизително полицейско пребиване на Евгени Марчев, Димитър Педев, Живко Джармянов, Цвета и Антон Николов – млади и образовани участници в протестите в София.

       Каква ирония: Евгени е студент четвърти курс по право в Хага (където е Международния съд на ООН), Димитър е режисьор в БНТ, Живко има агенция за прогнози на човешкото здраве.  Правото, медиите и здравето са пребити в България. „Имах шанса да бъда убит“, изречено от Евгени Марчев, е тъжно, много тъжно, като мечтата „Да умра“ на човека от софийското подземие.

Eдни от големите въпроси сега са: Какво ще последва от тези протести – демокрация или криптокрация? Палатките или палатите ще са победители?

Тогава Годината запита: Докога тези, които лъжат и крадат, ще управляват онези, които създават знания и изкуство?  И достигна до логичния извод, че именно това е главната причина за протестите. „Тъй върви светът! Лъжа и пари на тая земя царува!“ (перифраза, Христо Ботев, „Борба“). 1944 – 1989: борба между партизански отряди. 1989 – 2020: борба между олигархични кръгове.

Същата Година видя обаче нещо много хубаво, което се случи отвъд Океана: семейството David и Barbara Roux дариха 10 милиона щатски долара на Jackson Laboratory в САЩ – една от най-големите в света научни институции за генетични изследвания на болести. С тези милиони се изгради Център по геномика и компютърна биология, носещ името на фамилията на дарителите.

Все още никой български бизнесмен не е проговорил така интелигентно, като David Roux: „Забележителните научни постижения на Jackson Laboratory промениха разбирането за механизмите на болестите и търсенето на персонализирано и прецизно лечение. Ние сме привилегировани да подкрепим тези научни изследвания”.

„Българин, спуснат от машина“ е перифраза на Deus ex machina (Бог от машина) – неочаквана помощ, описвана в гръцките трагедии, където тежките състояния се разрешават от “Бог, спуснат от машина“.

Време е някой български бизнесмен да бъде Homo Bulgaricus ex machinа и да е привилегирован да спомощевателства създаването на Национален научен център по сърдечносъдови болести. Защото по смъртност от сърдечни инфаркти и мозъчни инсулти сме една от водещите страни в света.  Според данните на НСИ през 2019 г. са умрели 108 083 българи, от тях 69 632 – от инфаркти, инсулти и други сърдечносъдови болести.

Ужас, 69 632 : 365 = 190 българи са умрели дневно през 2019 г.  Инфарктната и инсултна епидемия  вече 45 + 30 години ни убива повече от COVID-19 и други болести.

Ще е нужна появата на Homo Bulgaricus ex machinа и в българската политика. Очакват се политици, осъзнали, че реципрочната емпатия и метаноя (гръцки – промяна на начина на мислене) е стабилна човешка и политическа ценност, която може да е посветена на доброто за обществото.

Тогава, много българи ще излязат от подземията на бедността и ще имат нещо за мечтаене: „Да живея!”  

Все пак, да не забравяме, че ние все още сме политически романтици, наивни артисти в отровни сценарии на извънбългари.  И още – когато „парите сменят собствениците си“ (леля Ванга), се сменят собствениците на властта и медиите. Дано в отворената „Кутия на Дискордио Радев“ е останал Елпис – древногръцкият дух на надеждата.  Обаче, за гърците, както и за Фридрих Ницше, надеждата по-скоро е продължение на страданието.

Важнослов

       Да се направи демокрация е необходимо да се премахнат алчните политици и бизнесмени – и слугите им. Лустрация и образователен ценз може да подмлади и репрограмира политиката – от „благото“ за парите към благото за Народа.

       Мечтата на гроздето да стане вино e осъществима. На протестите – ????

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

* Преди 11–12 века персийската кралица Шехеразада всяка вечер разказвала нова приказка на султана – и така „1001 нощи“. На 28 октомври 1888 г. в Санкт Петербург Николай Римски-Корсаков дирижира премиерата на своята „Шехеразада“.

Преди няколко години един от политическите съветници на Президента на САЩ Джордж Буш младши написа „Стратегията на Шехеразада”: „Когато политиката ви осъжда на смърт, започвате да разказвате истории, които да са толкова приказни, завладяващи и омагьосващи, че кралят да забрави смъртната присъда“.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *