New Imagegbdfrgergrgrg

ПРИНОС В УПРАВЛЕНИЕТО НА „СТАРИНЕН НЕСЕБЪР”

New Imageffewewewfe

Изминаха четири години откакто в църквата „Христос Пантократор” в Стария Несебър бе открита изложбата  „Несебър и заливът в стари карти (от IV до ХIХ век)“. По идея на Петя Кияшкина, изложбата бе подготвена и реализирана от музей „Старинен Несебър”, в сътрудничество с Международния търговски и културен център – ГЕОПАН, Бургас, при изключителното съдействие на кмета на общината Николай Димитров.

Изминалото време показа категорично, че е намерен новаторски подход в осъществяването на Плана за управление на „Старинен Несебър”, съобщават от ГЕОПАН.

За четири сезона, експозицията в старата несебърска църква – една от емблемите на града, бе посетена от над 45 хил. души. За успеха на изложбата допринесе много художественото оформление и цялостната й реализация от художника Георги Гьонев.

New ImagedfsdsdfewfewГрижливо подбраните стари карти от IV до XIX век, в атмосферата на паметник от XIV век, превърнаха „Христос Пантократор” в духовна кулминация на важен посетителски маршрут. През изминалите години, части от експозицията бяха показани в Истанбул, седалището на ООН в Ню Йорк и българския културен институт в Париж.

Изложбата обогати, допълни и потвърди значението на забележителния световен културен паметник „Старинен Несебър”. Към гордостта на гражданите му, че живеят в град с хилядолетна история се добави  и  самочуствието за Несебър като град с многовековна  световна слава.

Експозицията ще продължи своето съществуване и през следващите сезони. Но през 2016 г. тя се превърна в изискан принос на страната ни и Община Несебър в Световната година на картата, обявена от ООН.

Дигиталната картографска колекция „Несебър и заливът в стари карти” (от IV до ХIХ век) може да бъде разгледана на страницата на Несебър нюз.

 

Илюстрации:

  1. Църквата „Христос Пантократор”, видяна от големият приятел на българите – унгарския пътешественик и художник Феликс Каниц, XIX в.

Гравюра , Научен архив на БАН , ДА „Тракия” – Геопан

  1. Плакат на Постоянна експозиция „Несебър и залива в стари карти”, Старинен Несебър – църквата „Христос Пантократор”. Открита от м.май до м. септември.
  2. Из експозицията „Несебър и заливът в стари карти”.
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *