„Не можем да градим модерна България, ако оставим нещата по старому, като се вихри безнаказаност и беззаконие. Възстановяването на държавността у нас минава през възмездието”, това заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава направи коментара в Асеновград, където присъства на церемонията по издигане на националния флаг на пл. „Акад. Николай Хайтов” за празника на града.

„Не си мислете, че искам България да затъва в корупционни скандали, да бъде синоним на корупция. На това трябва да се сложи край, но това няма да стане с мълчание, със спиране на говоренето по тези теми, а с разнищване и прочистване”, посочи Радев.

Той каза, че за справяне с проблемите са необходими разкрития, конфискация, връщане на пари.

„Виждате, че премиерът всяка седмица събира пряко подчинените му служби и компетентни органи и както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица”, каза президентът.

По думите му компетентните институции няма да могат да мотивират своето бездействие ако медиите продължават да ги изпреварват с разкрития за корупция.

„Според мен проблемът на министър-председателя не е в липсата на домашни визити у негови министри и партийци. Не е дори и във факта, че назначеният от управляващите антикорупционен орган не хваща необяснимото богатство на някои политици и дори да го правеше, той щеше да констатира само крайната фаза на корупционния акт и малка част от откраднатото. Истинският проблем на премиера е, че безконтролността на управлението генерира корупция в големи размери и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и оставки”, заяви Румен Радев и призова за въвеждане на прозрачен и отговорен стил на управление с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци.

„Диалогът ми с изпълнителната власт е труден и това се дължи на безконтролното управление и безнаказаната корупция, но има важни теми, по които съгласието е наложително, заяви държавният глава и като такава тема открои привличането на стратегически инвеститор в областта на автомобилостроенето”, посочи Радев.

Той допълни, че във връзка с това преди дни е получил обнадеждаващо писмо от президента на ФРГ Щайнмайер. „Всичко това е изцяло в подкрепа на българското правителство. Ще бъда първият, който ще поздрави кабинета, когато сключи договор със стратегически инвеститор”.

„Премиерът пое личен ангажимент към мен за възстановяване на Висшето военновъздушно училище, който изпълни в кратък срок, за което му благодаря”, каза Румен Радев и добави: „Но това не може да бъде цената на моето мълчание”.

„Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство, намеса за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си, трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно”, коментира Радев изказването на посланика на Турция за „по-ефективно изучаване на турски език в България“.

Президентът посочи, че е взел своеобразно отношение по темата, като с присъствието си вчера е подкрепил състезанието по правопис „Пазим езика си”, което е по инициативата на съпругата му Десислава Радева.

„В Асеновград и региона най-ясно проличава  как в епохите, в които е имало мъдро и далновидно управление, нашият народ бързо е израствал духовно и материално”, каза още Радев.

Той посочи, че Асеновград се превръща във все по-притегателен център за инвестиции и за развитие на индустрия, лека промишленост, винарство и туризъм.

По темата