Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част на площада пред Президентството по случай Деня на народните будители – днес.

Там се състоя традиционната церемония по издигане на националния флаг пред сградата на президентската институция. Президентът премина пред почетния строй гвардейци, а представители на служебния кабинет, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на парламента Вежди Рашидов по протокол присъстваха на площада. Прозвуча и химнът на Република България, след което церемонията премина в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, където Радев отправи приветствие.

В словото си президентът каза, че днес се отбелязват 100 години от първото честване на Деня на народните будители, постановен от Стоян Марчевски и обнародван от Министерски съвет.

Денят на народните будители е

Денят на народните будители е

Обявен е през 1923 г. с указ на цар Борис III

„Левски, Михайловски, Стоянов – всички те са обединени от будителството. Това са учителите, които будят умовете и душите на българите. А българската култура – това е будителството„, каза Радев.

„Будителите си отиват без време, почитаме ги посмъртно, иска ми се да ги почитаме преживе“, коментира президентът.

В заключение той отправи благодарност към учителите, мъже, жени и отбеляза, че това е чист и свят празник, а откакто е президент, за първи път е в Гербовата зала заедно с представители на правителството, „което е знак, че работят заедно“.

По-късно държавният глава се включи в Тържественото събрание на Българската академия на науките по случай празника. Академичното честване бе посветено на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“ и е кулминация на националните чествания на двете значими годишнини, които се провеждат под патронажа на президента Румен Радев.

1165 млади учени са получили подкрепа по национална програма на МОН

1165 млади учени са получили подкрепа по национална програма на МОН

С 23% се е увеличил броят на млади учени и постдокторанти, работещи в държавни университети и научни организации

В сградата на БАН президентът разгледа и изложени преписи на „История славянобългарска“, част от Научния архив на Академията. „Знанието и науката са във възхода на нашата нация“, каза пред учените президентът. Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев съобщи пред събралите се, че правителството е одобрило и отваря нова европейска програма за научни изследвания, специално за БАН – на стойност 2 млрд. лв. За повече инвестиции, не само в оборудване, а в младите ни учени, призова от своя страна Радев.

В Деня на народните будители Румен Радев отказа „коментари по злободневните политически теми“.