С това заключение завърши президентът Румен Радев срещата за промени в Изборния процес. На нея присъстваха представители на БСП, ДПС, ГРАО и ДАЕУ, но отсъстваха такива на Народното събрание, Министерския съвет и от управляващата коалиция.

Според Румен Радев ако не се постигне консенсус и ако продължава да се отлага дебатът, на предстоящите догодина изборите ще бъде отчетен същият негативен резултат, което ще има и пагубно влияние. Румен Радев остава отворен за диалог по темата за Изборния процес. Проблемът трябва да намери решение в парламента и да доведе по-бързо до един смислен резултат, настоя той.

Държавният глава благодари за участието на БСП, ДПС, ГРАО и ДАЕУ за диалога по темата.

По думите му трябват права, доверие и диалог.

БСП настоява за интелигентно и разумно машинно гласуване

БСП настоява за интелигентно и разумно машинно гласуване

Големият брой недействителни бюлетини показали, че машинното гласуване е необходимо

По отношение на правата президентът изтъкна, че винаги е отстоявал принципите за равните права на хората и ще продължи да го прави. По темата за доверието, държавният глава посочи, че има още за какво да се работи. Технологиите могат да го направят, така че когато хората отидат до урната, машината и компютъра да дадат своя глас, това да им даде сигурност, че той ще бъде отчетено.

„Когато говорим за доверие е много важно не само да изковем един красив закон и едно прекрасно техническо устройство, които ще дадат резултати. Важно е хората да видят начина, по който се стига до закона и технологичното решение“, коментира Румен Радев.

С поведението си управляващите трябва да предизвикват доверие. Огромният проблем в изборния процес е купеният, манипулираният и контролиран вот. Всяка партия има своята огромна отговорност по темата.

Третата тема върху която настоя държавният глава, е диалогът, въпреки че и там вижда много проблеми.

Искат се високи амбиции, за да можем да организираме честни и прозрачни избори, както се иска и воля. Докато не се седне с всички участници да бъде обсъдена темата и не се мобилиза волята да намери цялостен израз на проблемите, ние ще продължаваме да имаме проблеми, каза в заключение Румен Радев.