Президентът Румен Радев налага вето над Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Според Румен Радев промените ни отдалечават от честен и прозрачен изборен процес, като привилегироват партийната воля над тази на избирателите.

Разразилите се спорове около преференциите потулиха други важни промени в закона, които ни отдалечават от честен и демократичен изборен процес, отсече държавният глава в изявлението си пред медиите. Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности, но и привилегироват партийната воля пред тази на избирателите, каза още той. Промените не въвеждат критерии при определяне на секциите за поетапно въвеждане на машинното гласуване, ракритикува още Радев, като посочи, че и категорично неприемливо е актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми. Радев атакува и правото на малките населени места да избират пряко местната власт.

Пакетът промени в Изборния кодекс отслабва механизмите за провеждане на честни избори, по думите на президента. Законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализацията на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броенето на бюлетините, критикува още президентът Радев. В това той вижда отсъствие на воля за честен изборен процес.

Особено тревожен е опитът на мнозинството да коригира собствените си грешки, заобикаляйки установения в Конституцията ред, заяви държавния глава и посочи, че едни и същи депутати защитават с еднакво усърдие в рамките само на една седмица противоположни тези.
Подобно поведение руши вярата на българите в парламентаризма и издава опасно изкушение политическата целесъобразност да се реализира без оглед на Конституцията и законите, притеснен е държавният глава. Хубаво е, че здравният разум възпря този опит преди да се реализира, каза още той.

Честните избори са това, което отличава демокрацията от всички останали форми на управление, каза Румен Радев. Загубим ли правото да избираме управниците си, ще изгубим и всичко постигнато през последните три трудни десетилетия, притеснен е държавният глава. Той призова опозицията да се върне в парламента при разглеждането на ветото.

Смея да се надявам, че народните представители ще проявят отговорност и ще уважат мотивите на ветото, пожела си президентът Румен Радев.

анкета

След скандала с Изборния кодекс?

Ще гласувам преференциално 28.4%

Отивам да гласувам 35.6%

Пускам празна бюлетина 6.3%

Няма да гласувам 24%

Нищо 5.6%

Законът за изменение и допълнение на Изборния кодекс беше приет от 44-то Народно събрание след маратонско гласуване от над 14 часа на 15 февруари 2019 г.

Промените предизвикаха скандал заради вдигането на прага на преференциите, отлагането на машинното гласуване, отказа от избор на нова ЦИК и други. Още тогава държавният глава румен Радев се изказа критично към промените и даде знак, че за пореден път ще упражни правото си на вето.

Промените станаха повод опозиционната партия БСП да заяви, че нейните депутати напускат парламента.

За вето призоваха редица опозиционни партии, както и граждански сдружения. Омбудсманът Мая Манолова дори заяви, че промените ще бъдат дадени на Конституционния съд.

Заради скандала от ГЕРБ дадоха крачка назад и обявиха, че ще върнат предишното положение, но депутатите от управляващата коалиция се оказаха в юридическия казус това да не може да стане, тъй като измененията и допълненията са минали на гласуване в пленарна зала и предстои тяхното обнародване. Паралелно с това представители на ДПС в един глас започнаха да отричат тяхно настояване да е промяната, довеждаща до практическа отмяна на преференциите.

Така остана единствено възможен ход държавният глава да наложи вето.

От друга страна едно такова вето ще позволи на опозицията в лицето на БСП да се върне в пленарна зала.