Удължават срока на обявената извънредна епидемична обстановка до края на месец март 2021. Новината съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

„Аз няма да бъда министърът, който ще предаде усилията. Разумът и сърцето ми казва, че са нужни да предприемат нови мерки, които да скъсат веригата на заразата. Днес предложих тези мерки на премиера и на коалиционните партньори и да влязат от петък, 27 ноември. Мерките ще бъдат обсъдени на МС и ще вземем решение за тях“, изтъкна проф. Ангелов.

Бизнесът не спирал държавата за по-строги мерки срещу COVID-19

Бизнесът не спирал държавата за по-строги мерки срещу COVID-19

С 50% са се увеличили дълговите проблеми на бизнеса

Преустановяват се стажове и практики във всички университети, всички форми на извънкласни дейности, преустановяват се всякакви вид спортни мероприятия, семирани, конкурси, конгреси и други мероприятия, преустановяване работата на заведения и сладкарници като могат да работят само по доставка на домовете, преустановяване работата на моловете с изключение на аптеки, банки, застрахователи, преустановява се оргазинирането на вътрешни и външни екскурзии.

Не нелагаме локдаун, а вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане лекар, медицинска сестра и герой в дома си. Дори и да мислим различно, да се страхуваме за доходите си, трябва да запазим сънародниците. Само здравите и живи хора могат да вдигнат държава и няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи, категоричен бе здравният министър.

Ресторантьорите настояват за най-строги санкции за нарушителите на мерките

Ресторантьорите настояват за най-строги санкции за нарушителите на мерките

Призовават да се започнат проверки на частните партита

Ако мерките се спазват, ще имаме резултат след 21 дни, за да имаме спокойни и светли празници, подчерта проф. Ангелов. Според него колкото и да е подготвена една система, не може да издържи. Няма да издържат лекарите и сестрите ни, предупреди той.

Най-важното е опазването на живота на хората и съм готов да поема всяка отговорност и риск. Не можем да си позволим да губим живота на млади хора, на възрастни, на лекари и на учители. Сега е време, докато спазваме дистанция да се държим един за друг, техните близки за болни, категоричен бе здравният министър.

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отчете, че към 23 ноември 14-дневната заболеваемост надхвърля 250 на 100 000 население в 86% от държавните в ЕС. Има четири страни, които са изключение и са под тази цифра. България се нарежда на 11 място в ЕС по заболеваемост.

„Зеленият коридор“ остава само сутрин

„Зеленият коридор“ остава само сутрин

Правят ковид зони в болниците и разделят пациентите на потоци

Здравният министър Костадин Ангелов очаква по-строгите мерки да дадат резултат най-рано след 8 или след 21 дни. Не са обсъждани детайли за работата на всеки един сектор. Съмняваме се, че ще постигнем 100% изчерпателност – това е рамката, която даваме и тя е подобна на всички европейски държави, при които имаме увеличена заболяемост. Тази рамка е част от мерките и тези мерки трябва да се вземат тогава, когато наближим висока заболеваемост, изтъкна проф. Ангелов.

По-силните мерки очакваме да дадат резултат преди коледните празници, настоя здравният министър. Трябва да дадем глътка въздух на системата на здравеопазването. Когато мине време, в зависимост от числата, ще предприемем различни видове дейност, посочи проф. Ангелов.