New Imagerew4wwrwr

ПРЕДИ ЗАЛЕЗА НА ПЛЕАДИТЕ

На снимката горе :Най-мащабното археологическо изследване на Западното крайбрежие на Черно море (МАП „Черно море”) бе осъществено това лято с изследователния кораб „STRIL EXPLORER”. Главен научен ръководител бе проф. Джон Адамс. Два управляеми робота донесоха изключително богати резултати, които накараха подводната археологическа общност да нарече Черно море „най-големия подводен музей в света”.

New Imageert34t434354Резултатите от експедицията, чийто български партньор бе Центъра за подводна археология в Созопол, бяха представени в Бургас

В Ахтопол ще се проведе деветата кръгла маса на Сдружение „Черноморска Странджа”. Темата е избрана по конкретен повод – „Културно наследство на Черноморска Странджа през погледа на изследователите”. Един от тези изследователи бе Христина Ангелова – дългогодишен  ръководител на Центъра за подводна археология в Созопол. Нейният голям принос към българската подводна археология е, че тя бе основна фигура в модерен етап от развитието й по българското черноморско крайбрежие.

Времето, избрано за провеждането на конференцията – 21-23 октомври 2016 г., също носи скрито послание. Според Аристотел, който дава едно от най-ранните свидетелства за големите пътешествия на рибните пасажи по бреговете на Понт, дните на кръглата маса в Ахтопол са преди залеза на Плеадите.

В своето писмо покана и посвещение на конференцията инж. Петър Кънев – председател на Управителния съвет, Пламен Крайски – председател на Обществения съвет и д-р Атанас Орачев – председател на научния съвет, се обръщат към учените и специалистите, които са работили с Христина Ангелова със следните думи: „Това е десета поредна Кръгла маса, която организираме с оглед реализацията на нашата основна цел: да се опазва, съхранява и популяризира културно-историческото  ни наследство на суша и под вода. Целта ни е да съдействаме за създаването на условия за развитие на културния живот, археологията, историята и специализирания туризъм в района на Странджа с крайбрежната ивица и шелф”.

Идеята на Черноморска Странджа за културното наследство като ценност за обществото и като стремеж за икономически разтеж, социална и духовна политика и „памет за Христина” е привлякла за участие водещи учени и специалисти по подводната археология.  Но, тук има и нещо друго, което трябва да се каже. Загубата на Христина Ангелова дойде в един етап на разгръщане и международно сътрудничество на Центъра за подводна археология в Созопол. Тя е от тези тежки загуби, които трудно се преодоляват.

Научното присъствие на деветата кръгла маса носи усещането за солидарност и оценка на значението на Центъра за подводна археология в Созопол. Тук е и голямата заслуга на Сдружение „Черноморска Странджа” – да се организира форум с почит към миналото, но със взор към бъдещето на българската подводна археология.

Ето и основните доклади, които ще бъдат изнесени в Ахтопол: Доц. Калин  Димитров – „Христина Ангелова – изследовател и приятел”; Божидар Димитров – „Създаване и развитие на Центъра за подводна археология”; проф. Иван Карайотов – „Херсонесос, Ориоспотамо, Падама”; Кирил Велковски – „Геофизични приноси за палеогеографията на Созопол и Ахтопол”; д-р Крум Бъчваров (САЩ) – „Археологическо проучване на корабокрушение от Османския период в южния залив на Китен (2000 – 2004 г.); доц. Петър Лещаков и доц. Калин Димитров – „Нови данни към археологическата карта на Созопол”; д-р Андрей Аладжов и Станимир Стойчев – „Археологическите проучвания на Ахтопол (2016); Даниела Агре, Деян Дичев – „Археологическите проучвания на владетелските домове в Синеморец и Бродилово от края на II век и средата на I век пр. Хр.”

В „Кръглата маса” ще участват директори на музеи, представители на министерството на културата, на местната власт от общините в Бургаска област, университети и научни институти, изследователи. Христина би била радостна да види това признание за нейните дългогодишни усилия и принос в подводната археология у нас.

Д-р Стефан ПЕЙКОВ –

ръководител на Програмно-координационния център

за научни изследвания ЕКОПАН 

и член на Обществения съвет на Сдружение „Черноморска Странджа”

Print Friendly

Автор: д-р Стефан ПЕЙКОВ, изследователски център ЕКОПАН


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *