Vector of a woman fighting back a giant fist, protecting herself from work abuse or domestic violence

Предизборна хистерия и тестерия, или Лечението пак няма да се проведе

g_chaldykov

 

Д-р  Георги Чалдъков

 

 

 

Ако сте единни, никой не може да ви победи, ако се разделите, един по един всеки ще ви пречупи.  – от легендата за кан Кубрат, снопа пръчки и  синовете му Баян, Котраг, Аспарух, Кубер и Алцек 

Според Цицерон „Народ е обединение от много хора, които са свързани чрез единно право и общи интереси. Първопричината за това обединяване е не толкова тяхната слабост, колкото вродената им способност да живеят съвместно“. Но такова определение не се отнася за нашия народ, особено за тази част от него, която гласува за така наричаните „системните партии“ – извънредно и редовно.

На 27 септември 2024 г. беше даден стартът за 51-то предизборно състезание – седмото извънредно за последните три години. Регистрираните състезатели са от 24 партии и 9 коалиции без да са напрвени тестове за допинг и други токсични вещества. Така  в следващите 30 дни пак заваля „дъжд обилен и печален – по тротоарите танцуващи“  обещания за доброто на народа и компромати за противниците – метеорология, известна през  „преходните“ 35 години.

И на върхът на всичко, изобилие от среднощни крясъци, скандали, прекъснати кабели за микрофоните и накрая без осветление в залата – какафония, дирижирана от колективна хистерия  и тестерия*, изпълнена на сцената на Националния театър „50-то Народно събрание“. В присъствието на „тестиси“ – от латински, testis, testes означава „свидетели“. Тези латински думи са в корена и на други важни думи, като testament – „завещание“ и testimony – „доказателство на факти“. Но не и на „Свиделства за  прехода 2000–2009“ на един бивш премиер.

Хистерията е описана за първи път преди повече от три хиляди години в Египет, като поведенчески нарушения, дължащи се на „странстващата нагоре матка“. Затова древните египетски лекари са прилагали различни горчиви и миризливи вещества вагинално или през устата, за да помогнат на матката да слезе на мястото си. В Европа хистерията за първи път е описана около 400 г. преди Христа в книгата Corpus Hippocraticum. Където тя пак е свързана с матката (гръцки, hysterа – матка).  Древните гръцки и римски лекари предполагали, че когато жената е сексуално незадоволена, матката ѝ олеква и се издига нагоре до гърлото, което води до панически пристъпи на затруднено дишане.**

При тестерията, обаче,  тестесите не се издигат до гърлото, но водят до озлобление и агресия при мъжа, както и при жената, описано от Зигмунд Фройд, като психозащитна реакция, наречена Verschiebung (изместване): А + ВХ → АХ + В – хора (B) си изкарват натрупаната агресия (X) върху други хора (A) – трансгресия, която трови хората, обществото и държавата. Класически пример: мъж, тормозен от началника му, се връща вкъщи и превръща тормоза в агресия върху жена си. Или обратно: мъж, тормозен от жена си или любовниците, отива на работа и излива агресията си  върху началника и/или колегите си. „Изместването“ на Фройд стана съществена част от нашата народопатология.

В Япония, вече и в България, са намерили лечението на хистерия и тестерия –  в „стаи на гнева“(rage rooms) има макети на началници, политици и различни предмети, върху които посетителите могат да „изместват“ натрупаната си агресия. Предлагам „стаи на гнева“ да има в 51-то НС – дано депутатите се успокоят и очовечат – най-после. Иначе Те ще продължават да се обединяват от правото на открита нечестност.“  – ФМ Достоевски, перифраза.  Ще продължава „властта – да е занаятът, доходният занаят на българските, тъй наречени „политически дейци.“ – Гео Милев. И старомутринските системни партии пак ще са на власт. Без да чуват „песента на козата“  – трагедията (tragoidia) в  здравеопазването и демографията (гръцки, tragos – коза, aeidein – пея).   

Любомъдри читателю, никой не знае колко дълго ще продължава политическата хистерия и тестерия. Съчетана с опростачването на немалка част от народа, тя е мечта на политиците от старомутрието да бъдат по-лесно избираеми. Така, „новите хора“ (novi homines) – образовани и морални –, когато се кандидатират за депутати, избирателите не гласуват за тях. Исторически погледнато, novi homines са тези древни римляни, които са първите от непознат на „медиите“ род избирани за сенатори и за консули, като Цицерон, например. С течение на времето novi homines ставали все повече в Римската република. А в Република България – все по-малко.

“Докога, дами и господа политици, ще злоупотребявате с нашето търпение?” – ехото от гласа на Цицерон към Катилина пак не отекна в България.

Освен това, нека „великите сили“ да спрат да се надпреварват в правенето на смъртоносни оръжия. А да правят всичко за доброто качество на живот на хората и на науката, образованието и културата (НОК) – иначе Светът може да бъде НОКаутиран… в третия рунд.

Зависи ли това от кой – червеният слон и синята магарица – ще бъде новия президент на САЩ? Избирателите ще повярват на гениалния Илон Мъск (за Тръмп) или на поп певицата Тейлър Суифт (за Харис)? „Добре, Тейлър, ти спечели. Аз ще ти направя дете и ще пазя котките ти с цената на живота си“, написа Мъск в социалната си мрежа Х.

Ето отговорът на извстния политолог Иван Кръстев в интервю на DW от 4 октомври 2024: „Тръмп и Харис няма да приемат победа на Путин. Но и Тръмп, и демократите искат войната да спре възможно най-бързо. Поради една проста причина: в крайна сметка американската общественост е уморена от войните и ресурсите, изразходвани за тях. Новият консенсус е, че Америка трябва да направи повече за американците, а не да се занимава с целия свят. Идеята, че Америка трябва да бъде полицаят на света, вече не е приемлива“.

Дано!

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

* Масовата хистерия и тестерия се изявява, като бързо разпространяваща се паника – вербално, ментално и емоционално, например от 121 до 240 депутати, опосредствана от зависимостта на депутатите от невидимите им режисьори – не само в България.

** Като лекар в три карнобатски села (1967–1970), успокоявах хистеричните пациентки с подкожно инжектиране на физиологичен разтвор – това е доста болезнено, но симптомите отзвучават. Другото лечение е от съпруга Ви, казвах на пациентките

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *