655-402-shestvie

ПРЕБИТА ДЪРЖАВА

 

g_chaldykovД-р Георги Чалдъков

 

 

 

Дуалистичната парадигма  „ние срещу тях“, „аз срещу него“, Президент  срещу Премиер и Президент срещу Прокурор, оформи трите П-та на българската ябълка на олигархията – раздор, който доведе до протести и … полицейско насилие по време на Великата бургаска революция в парк „Росенец“ и в „триъгълника на властта“ в София.

В първите дни на Годината журналист отвори уличната врата на едно от софийските подземия и влезе в него – там покрай топлите тръбите живееха

няколко бездомни хора.

– За какво мечтаеш? – запита журналистът един от тях.

– Да умра – отговори човекът.

Това е най-тъжната човешка мечта, която съм чувал.

След това Годината продължи да е потопена в магистрали, всекидневно инспектирани с джип. В коронавируси, COVID-19, карантина, извънредно положение, инфаркти, инсулти, катастрофи по магистралите, побоища, убийства.  И сега – в брутален полицейски побой на Евгени, Димитър и  Живко – млади и образовани участници в софийските протести за оставка на Премиера и Прокурора.

Каква жестока ирония в „триъгълника на властта“: Евгени е студент по право в Нидерландия, Димитър работи в медиите, Живко има агенция за прогнози за човешкото здраве.  Правото, медиите и здравето в България са в комоцио – държавата е пребита. Големият политически въпрос сега е: Какво ще се случи, ако  Премиерът подаде оставка и Президентът направи второто си служебно правителство?

Тогава, спомняйки си за „1984” на Джордж Оруел и „Бунтът на масите“ на  Хосе Ортега-и-Гасет, Годината запита: Докога политическото невежество и аморалност ще продължават да бъдат сила в България? И достигна до логичния извод, че именно това е главната причина за раздорите, предизвикани от трите П-та на държавата.

Същата Година видя обаче нещо много хубаво, което се случи отвъд Океана: семейството David и Barbara Roux дариха 10 милиона щатски долара на Jackson Laboratory в САЩ – една от най-големите научни институции за генетични изследвания на болести в света. С тези милиони се изгради Център по геномика и компютърна биология, носещ името на фамилята на дарителите.

Прочетете това, което все още никой български политик и бизнесмен не е изрекъл така интелигентно: „Забележителните научни постижения на Jackson Laboratory промениха разбирането за механизмите на болестите и търсенето на персонализирано и прецизно лечение. Ние сме привилегировани да подкрепим тези научни изследвания” – каза David Roux.

Кога някои български бизнесмени ще последват този американски пример за филантропия? И да станат привилегировани да спомощевателстват  създавенето на Национален научен център по сърдечнометаболитни болести. Защото по смъртност от инфаркти и инсулти сме една от водещите страни в света.

Ще е нужна обаче появата на такива хора и в българската политика – да мислят-и-действат  дългосрочно – привилегия на образованите и мъдрите. Следователно, очакват се (и Годо на Самюъл Бекет го очакваха) политици, осъзнали, че християнската метаноя – промяна на мислене-и-чувстване (също така, покаяние, прошка) – е стабилна човешка и политическа ценност, която е посветена на „доброто за обществото“ (pro bono publico).  Накратко, очаква се най-после провеждане на политика на емпатия за радостите и мъките на хората.

Тогава, много българи ще излезат от подземията на бедността и ще  мечтаят „Да живеем!”

Дано, дано, дано, дано, дано, дано, ….
     Ако до всяко добро същество застане поне още едно,

     ех, ще започне такъв живот, че само си викам „Дано“.

     Ако към тия две същества, прибавиш и още две,

     ти знаеш ли колко прави това? Най-малко хиляда и две.

    Миряна Башева, Светла й памет!   

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *