Министерският съвет предлага на Народното събрание да удължи срока на обявеното извънредно положение.

Предложението е срокът на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., да бъде удължен до 13 май 2020 г. Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, е внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет.

„България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна“, пише в решението на правителството.

Там се посочва, че предложението се основава и на данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя.

Припомняме, към 1 април сутринта 412 са положителните проби регистрирани у нас, 146 се намират на болнично лечение, като от тях 14 са в интензивни отделения. 9 са жертвите у нас.

Менда Стоянова очаква извънредното положение да се удължи

Менда Стоянова очаква извънредното положение да се удължи

Народното събрание трябва да се събере за три важни неща

Правителството се аргументира с броя на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство, Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия, което през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ.

Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент, където все още рискът за повсеместно разпространение за последната седмица се определя като умерен за общността, но много висок за рисковите групи – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания.

Вече над 31 000 жертви на коронавируса в Европа

Вече над 31 000 жертви на коронавируса в Европа

Това е близо три четвърти от всички починали по света

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет.