bitkata-pri-aheloi-pokana

Президентът ще участва в честването на 1100 години от битката при Ахелой

Кметът на Поморие Иван Алексиев спретна скандал на доайена в кардиологията проф. Младен Григоров за 1100-годишнината от битката при Ахелой – бил поканил за патрон на празника президента на Република България без негово съгласие

...“Та, Цар Симеон е бил на България, а не на Поморие и аз съм български гражданин, при това с принос за построяването на паметника, за който въпросният кмет едва ли тогава е знаел…“, възмущава се от отношението на поморийския управник уважаваният професор.

Проф. Младен Григоров е един от водещите кардиолози в България. През 2017 г. той отпразнува 80-годишен юбилей, но въпреки достойната си за уважение възраст, лекарската престилка не му тежи. Талантливият кардиолог е трето поколение лекар в рода си и е един  от първите специалисти, въвели у нас сърдечната катетеризация (безоперативна диагностика на исхемична болест, при която се стига до сърцето по артериален и венозен път). Бил е ръководител на Правителствената болница, а зад гърба си е оставил 25 монографии, над 250 научни публикации и четири учебника в областта на кардиологията, включително и на учебниците по специалността, по които в момента се подготвят специализантите по кардиология.  Бил е и член на съвета на директорите на Български Кардиологичен Институт, както и главен редактор на списанията „Медицински преглед“ и „Сърдечно-съдови заболявания“. Изключителните му заслуги в кардиологията са отличени от  Българското кардиологично дружество, което го награждава през 1997 г. и 2016 г. Носител е на голямата награда на Българския лекарски съюз за цялостен принос в медицината. За особено значими заслуги в областта на науката е награден и с орден „Св. св. Кирил и Методий“. Италианското дружество по кардиология го прави свой почетен член и съпредседател на италиано-българската асоциация по ехокардиография.

Въпреки, че отдава живота си на медицината, проф. Григоров не къса и с другата си сърдечна връзка –  историята, голяма му любов.
Председател е на фондация „Паметници на българската слава“ и е идеологът за появата на няколко паметни плочи и мемориали. Често влага лични средства за опазването на паметни исторически знаци.

През  пролетта на тази година в. „СЕГА“  помества обстоен репортаж по случай юбилея на проф. Младен Григоров. В него  той разказва интересни  истории от миналото си, преплетени с настоящето и вярата му в утрешния ден на България. Стигайки до 1100-годишнината от битката при Ахелой, която честваме на 20 август 2017 г., той споделя смущаващи обстоятелства, свързани с отношението на поморийския кмет Иван Алексиев не само към него, а и към историята, към великия Цар Симеон, към празника и фигурата на обединителя на нацията в този ден – президента на Република България Румен Радев.

„По време на престоя ми във Военния санаториум в Поморие (сега МБПЛР „ВИТА“ – бел.р.) , където бях командирован като военен лекар, стъпих за първи път в Ахелой. На това място на 20 август 917 г. става най-голямата битка в Средновековието, при която войската на цар Симеон Велики печели убедително. Тази година на 20 август се навършват 1100 години от деня, в който на бойното поле се срещат общо 120 хил. воини. Половината от тях са предвождани от цар Симеон Велики, останалите – от висшия византийки военноначалник Лъв Фока, тръгнал да разгроми България. Селото (дн. град Ахелой -бел. р.)  току-що беше прекръстено от Чимово на Ахелой, жест от страна на тогавашната власт. Поразрових се в историята и открих, че възпитаникът на Магнаурската школа в Цариград цар Симеон Велики прилага тактиката на Ханибал в битката при Кана. Той скрива конниците си зад хълмовете, вляво от пътя към Слънчев бряг и така разбива византийците. Явно тази битка е разучавана в Магнаурската школа. Разгромът над византийската армия е пълен, спасяват се 2-3 хил. души.
По онова време хората вдигаха къщите си в Ахелой и откриваха купища кости. Тръгнахме подир един трактор и намирахме люспи от ризници, принадлежащи вероятно на византийски и български воини“, припомня си кардиологът, който върви по следите на всичко българско – и материално, и духовно, продължавайки с разказа си за Поморие, паметника в Ахелой и срещата си с общинския кмет…

„Година по-късно станах изпълнителен директор на четири кардиологични болници на „Чайкафарма“. Успях да убедя ръководството да направим три паметника – единия вдигнахме на бойното поле на Сливница през 2005 г. (…)

През 2007 г. поставихме паметник в Ахелой в чест на 1090 години от битката. Паметникът е дело на Валентин Старчев и художника Румен Скорчев. (…)

Тази година покрай 1100-годишнината от битката при градчето вероятно ще има тържество, за което си позволих да отправя покана към президента да бъде патрон. Той прие да стане патрон на празника. Но кметът на Поморие ми вдигна голям скандал: Откъде-накъде аз съм тръгнал да се занимавам с тая работа?“!

„Та, Цар Симеон е бил на България, а не на Поморие и аз съм български гражданин, при това с принос за построяването на паметника, за който въпросният кмет едва ли тогава е знаел…“, гневи се проф. Младен Григоров, който е започнал да настоява за изграждане на паметник в чест на битката при Ахелой още през далечната 1962 г. пред министъра на външните работи Иван Башев. Това се случва в Поморие, когато министърът пристига в черноморския града за балнеолечение в санаториума.

Днес Община Поморие разпрати прессъобщение до медиите. Без програма за тържеството, което е само след 6 дни. Без обяснения – ще бъде или няма да бъде патрон на празника президентът Румен Радев. Ако няма да бъде – защо, след като е приел поканата на проф. Младен Григоров, или, може би, защото присъствието му е нежелано от „великата особа“ на самозабравилия се поморийски кмет Иван Алексиев?

Публикуваме без редакторска намеса комюникето на Община Поморие, която няма в структурата си нито експерт, нито заместник-кмет по култура:

„Навършват се 1100 години от славната и решителна Ахелойска битка
През 2017 се навършват 1100 години от прочутото сражение при река Ахелой, след което цар Симеон I приема титлата “цар на българи и гърци”, а българската държава постига военнополитическо надмощие в Югоизточна Европа.
На 20 август 917 г., войските на цар Симеон I и византийския главнокомандващ Лъв Фока влизат в една от най-грандиозните в европейското Средновековие битки. Българският владетел взема лично участие в боевете начело на тежката конница. Изтласкана към морето, византийската войска е обкръжена и унищожена почти изцяло. Погромът над Константинопол е пълен.
Юбилейното честване на решителната Ахелойска битка ще се състои на 20 август /неделя/, от 18.00 часа в град Ахелой.
Очаквайте детайлна програма за тържественото честване“

………………………………………………..

Президентът ще участва в честването на 1100 години от битката при Ахелой

На 20 август държавният глава Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 1100 години от битката при Ахелой. Той ще наблюдава възстановката на историческата  битката от 18.00 ч. на Градския стадион в Ахелой, с участието на сдружение „Авитохол“ и доброволци от цялата страна.

От 19,30 ч.  президентът Румен Радев ще се включи в празничното шествие до паметника на цар Симеон I. От 20.00 ч. панихида за падналите воини в битката при Ахелой ще бъде отслужена от Сливенския митрополит Иоаникий, а държавният глава ще произнесе слово, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на цар Симеон I. Ще последва тържествена заря, а от 20.30 ч. започва празничният концерт в Ахелой.

Print Friendly

Автор: nabrega.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *