Бързите нови избори няма ли да уплашат обществото от хаоса и това да доведе до обратни резултати. Около това мнение се обединиха политологът Стойчо Стойчев и социологът Първан Симеонов в студиото на БНТ.

Според тях партиите в момента нямат никакъв план.

При едни нови избори част от протестната вълна може да отиде при Слави Трифонов. Това заяви социологът Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл“, но според него никоя политическа партия не иска сериозно предсрочни избори.

Андрей Райчев: Не е хубаво да нямаме власт

Андрей Райчев: Не е хубаво да нямаме власт

Нужни са идейни битки, предсрочни избори не са добър вариант

Ако има нови избори логиката е губещият продължава да губи, а спечелилият да печели. А и ГЕРБ не искат избори, защото това означава служебен кабинет на президента Румен Радев. Затова и заявката от мнозинството е да „гледат сеира на другите“.

„Демократична България“ също не държи на нови избори, а „Изправи се! Мутри вън!“ се страхуват да не се окажат под чертата. Може би единствено БСП има по-реална възможност ад се консолидира и да събере по-голяма подкрепа, но пък има в момента достатъчно вътрешни проблеми. На практика така БСП са най-малко подготвени за избори. Патриотичните партии се надавят на реванш и искат бърз такъв, но едва ли ще успеят и много добре го знаят, според Първан Симеонов, който не вижда Красимир Каракачанов и Костадин Костадинов да успеят да мелят брашно заедно.

Не сме в политическа криза, отсече правният съветник на президента

Не сме в политическа криза, отсече правният съветник на президента

Би било опасно разговорът за формиране на ново правителство да бъде обвързан с конституционния дебат

Но и не е ясно дали всъщност държавният глава Радев иска всъщност служебен кабинет. Първан Симеонов коментира, че темата с ревизията е изтъркана вече, а и това с ревизиите не става никога, а и няма как. Един служебен кабинет може евентуално да вдигне малко протестната вълна, но не е ясно дали БСП може да се възползва от това.

На Слави Трифонов му е най-трудно в момента, тъй като вече е „играч“. Слави Трифонов е вечно млад, успява да говори на вълните на днешните млади хора“, допълни Първан Симеонов.

Окончателно: ГЕРБ със 75 мандата, ИТН – 51, БСП – 43, ДПС – 30, ДБ – 27, ИСМВ – 14

Окончателно: ГЕРБ със 75 мандата, ИТН – 51, БСП – 43, ДПС – 30, ДБ – 27, ИСМВ – 14

Избирателната активност е 50.61%…

Политологът доц. Стойчо Стойчев добави, че „големите партии се дърпат“ и не искат да правят правителство, а малките искат мандат, защото не искат предсрочни избори. Уличните партии имат годност един максимум два мандата, според Стойчев.

„Ако не се реализира вторият мандат, ще се реализира третият. Един служебен кабинет не може да прави почти нищо. Това разделение в парламента несъмнено ще доведе до противопоставяне и нестабилност.

Големите победители в настоящата ситуация са медийните проекти, открои Стойчев. Слави е успешен медиен проект, разказва лични истории„, каза още Стойчо Стойчев и посочи успешната формула на кастинга на Слави Трифонов за политици.

Лично той е заинтригуван от резултатите на ДПС: „Нещо става електорално в ДПС, очаквахме поне 400 000 гласа, след като на предишните избори се оправдаваха с Местан.“ Припомняме, че за ДПС според окончателните резултати са дали гласа си 336 306 български граждани или 12.50%.

Любен Дилов не очаква депутатите на Слави да не намерят и кламер в шкафовете на Борисов

Любен Дилов не очаква депутатите на Слави да не намерят и кламер в шкафовете на Борисов

ГЕРБ да предложи кабинет, съобразен с вота на хората, убеден Дилов-син

Първан Симеонов открои и математическия вариант – партиите от протеста да съставят кабинет с безусловната подкрепа на БСП. 2/3 от българите не харесват Борисов, това е големият шанс да покажат че са единни, посочи Първан Симеонов, но допълни, че вижда това като много трудна работа, тъй като няма как „Демократична България“ да се съгласи на мажоритарни избори.

Припомняме, че миналата седмица започва надпревара за подкрепа на „Има такъв народ“ и реализация на мандата на втората политическа сила. ГЕРБ заявиха, че са отговорни пред избирателите си като първа политическа сила да предложат правителство, но не очакват то да бъде прието, затова и премиерът Бойко Борисов даде заявка за „десет дежурни депутати“, които да осигурят стабилност за ИТН.

След това дойде заявката за подкрепа на вторите от ДПС, последвана и от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Адв. Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ също обяви, че се водят някакви разговори, макар и че заявката му, че ще приемат подкрепа от БСП предизвика раздразнение у Мая Манолова. С уговорката, че разговорите са неформални, това бе потвърдено и от Арман Бабикян.

Тази сутрин Владислав Панев, съпредседател на ДБ, повтори думите на Христо Иванов от изборната нощ, че евентуална подкрепа на „Демократична България“ за „Има такъв народ“ минава през условия, които са приоритетите.

От самата партия на Слави Трифонов засега запазват мълчание, а както стана известно самият лидер на ИТН е с коронавирус и е в изолация.