На Архангелова задушница, 5 ноември, пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища ще се почете паметта на загиналите български воини, съобщи прессекретариатът на президентството. Във военния ритуал – панихида, насрочен за 11 часа, ще участва държавният глава Румен Радев.

Заупокойната служба на Централните софийски гробища ще отслужи негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп в присъствието на президента, министъра на отбраната, началника на отбраната, висши офицери от въоръжените ни сили, членове на военнопатриотични съюзи.

Спецчастите на българската армия получиха нова бойна техника

Спецчастите на българската армия получиха нова бойна техника

Машините служат за наблюдение, разузнаване и прецизна стрелба

Панихиди за Архангелова (мъжка) задушница ще бъдат отслужени и в редица български градове пред паметници на загинали във войните, в ритуалите ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част и родовете войски в българската армия, Силите за специални операции и от Националния военен университет „В. Левски“.

Венци и цветя и войнски почести в памет на загиналите по традиция от Министерството на отбраната ще поднесат и на българското военно гробище в Ново село, Струмишко, и пред офицерските гробове в градското гробище в гр. Струмица, Република Северна Македония.

Малко по-късно, в 13.00 ч българско време, на българското военно гробище в село Цапари, Република Северна Македония ще се проведе традиционният военно-църковен ритуал. На него ще присъства вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщи прессекретариатът на президентството.

Дават 100 млн. лв. за заплати на военни и цивилни в МО

Дават 100 млн. лв. за заплати на военни и цивилни в МО

Готвят план за преодоляване на дисбаланса на доходите в системата

Гробището е създадено по време на Първата световна война, когато в него са погребани 214 български войници и офицери и е първото възстановено българско военно гробище на територията на Северна Македония. В двора на църквата „Св. Георги“ се намират седемте паметника на погребаните там български офицери. Те са едни от малкото запазени от хилядите български офицерски паметници на територията на днешна Северна Македония, припомня БНР.

Преди възпоменателната церемония, в 11.00 ч. българско време, в българското Генерално консулство в Битоля, Илияна Йотова ще присъства на откриването на изложбата „125 години българско дипломатическо представителство в Битоля“ и на представянето на книгата „Досието „Галичица“ и прекършената съдба на Панде Ефтимов“.