OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ОДИТЕЛИ И ТРЕНЬОРИ С ЕНИЧЕРСКИ КОМПЛЕКС

 

СПОРТ ЗА ЗДРАВЕ, А НЕ ОЛИМПИЙСКИ СПОРТ,  E АЛТЕРНАТИВАТА ПРИ ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА

 

Д-р Георги Чалдъков*

 

   Лоша работа. Преди на въпроса „Защо искаш да пееш при нас? децата отговаряха „Защото обичам да пея“. Сега директният отговор е

„Защото искам да стна известен…“

Свилена Дечева, вокален педагог

 

      По даннни на Световната здравна организация българите сме на първите места в света по смъртност от мозъчни инсулти и миокардни инфаркти. По данни на Националния статистически институт и Националния център по обществено здраве и анализи от тези и други болести през 2012 г. са умрели 109 281 българи – един голям български град! От тях 71 644 – от инсулти и инфаркти, 18 299 – от рак. През същата година обаче са родени значително по-малко деца – 69 121. Така предизвиканият спад е 40 160 от общо 7 милиона и 284 600 българи към 31 декмеври 2012 г. Като разделим 109 281 на 365, се получава 299 – ужас, толкова много хора умират всеки ден в България!

      Наскоро написах есе, озаглавено „Интелигенция с еничерски комплекс“. Вероятно принесен през поколенията от ония българи през турското робство, които са ставали доброволно еничери, за да стават „известни“ и добре заплатени от султана. Известно е, че еничерите са елитни войници от армията на Османската империя в периода 1365-1826 г. Те са били вземани насила от българите като „кръвен данък“ и са обучавани още от малки в служба на султана.

Сега пиша „Родители и треньори с еничерски комплекс“ – отнася се за ония българи, които доброволно и настоятелно записват от ранна възраст децата си в тренировки, подготвящи елитни спортисти за олимпийски, европейски и световни медали.     

Освен с колеги, поети и артисти, израснал съм и с големи спортисти: гимнастиците Васил Константинов – вуйчо ми, Никола Проданов, Стоян Коев, Велик Капсъзов, Минчо Тодоров, футболистите Никола Димитров, Бончо Бонев, боксьорите Никола Нейков, Стоян Кирязов, Алекси Стефанов… Като ученици в бургаската гимназия бяхме дори национален отборен шампион по спортна гимнастика (1953–1957). Когато през 1957 г. завърших гимназия родителите ми обаче ми казаха: „Дотук с гимнастиката, ще учиш медицина или право.“ Послушах ги и безкрайно съм им благодарен!

Накратко, „Платон ми е мил, но истината ми е по-мила“ (казал Аристотел на своя учител). С голямо уважение към всеки всеотдаен труд на човека, включително този на големите спортисти, не е ли ясно на политиците, треньорите и ръководителите на спортни федерации, че здравето и качеството на живот (quality of life, QoL) и качеството на образование (quality of education, QoE), а не олимпийските, европейски и световни медали, са най-престижното постижение за една нация. В речника на политиците думите „здравеопазване”, „училище”, „университет” и „наука” трябва да са много преди „магистрали”, „футбол”, „тенис” и „волейбол“. Което означава, че приоритетно ще осигуряват финансирането на училища, университети, научни лаборатории, театри… И, разбира се, спорт за здраве и превантивни дългосрочни програми за сърдечносъдови и ракови болести!

А за нашите политици и бизнесмени Шампионската футболна лига е  по-важна от Световната лига по хипертония. Именно тя ни учи, че ако се намали наполовина дневната консумация на сол, това ще спаси около 2.5 милиона човешки живота годишно в света – от мозъчни инсулти, сърдечни инфаркти и болести на бъбреците. Срамота е следователно министър-председател да изрича: „Лекарите не вкарват пари в бюджета, не ни трябват студенти по медицина!“ Докато парите, инвестирани  за здравеопазване, профилактика на болести и за биомедицински науки, са с  най-голяма възвръщаемост.

Затова за мен да напълним стадионите, басейните, кортовете… за здраве е много по-полезно, отколкото квотите за олимпийските зали, стадиони, басейни… Така се поддържа „здрав дух в здраво тяло“, като цяло – здрави българи в здрава България.**

Това е грижа за благоденствието на българите. Другото е хляб и зрелища (panem et circenses) – „лоша работа“. Като прибавим жестоката конкуренция, комерсализация и корупция в елитните спортове, става много, много лоша работа – за здравето на спортистите и за морала на треньорите и ръководителите на спортни федерации.***

________________________________________________________________

*Професор по клетъчна биология, член на Международната академия на сърдечносъдови науки, председател на Българското дружество по клетъчна биология.

**Много често чуваме императивни препоръки от Европейския съюз пред

българското правителство и парламент за промени в съдебната система, но не съм чул и една препоръка за повишаване на броя на спортните зали, стадионите, басейните… в училищата и университетите в България.

***Затова има големи скандали в българските спортни федерации. Само в Българската федерация по спортна гимнастика Никола Проданов възпитано сдаде председателството на Йордан Йовчев.

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Д-р Георги Чалдъков


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *