DSC00088 copy

ОБЩИНА НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА 147 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА АПОСТОЛА

 

 

На тържествена възпоменателна церемония, несебърската общественост отдаде своята почит и признателност към паметта на Апостола на свободата – Васил Левски.

Днес се навършват 147 години от неговата кончина.

Животът и делото на Левски са сред най-светлите примери на саможертва и себеотрицание в българската история. С неговата смърт България губи не просто вдъхновен и отдаден на делото на родината революционер. Левски е сред най-проникновените визионери на своето време и неговите идеали се простират далеч над въжделенията за установяване на независима национална държава. Той задава онези здрави обществени принципи и ценности, които са нужни за развитието на следосвобожденска България, принципи и ценности, валидни и до днес.

DSC00021 copyДатата от смъртта на Дякона бе почетена с панихида в църквата „Успение Богородично“, отслужена от отец Петър, а деца от четвърти клас на СУ „Л. Каравелов“ изнесоха кратък рецитал. В организацията на възпоменателната панихида в храма участваха НЧ „Яна Лъскова-1905” и Тракийското дружество.

Честванията продължиха пред паметника на героя в Южния парк.

В програмата за годишнината от смъртта на гения на българската революция участие взеха деца от детските градини „Яна Лъскова“, „Калина Малина“ и „Моряче“, които изпълниха стихове и песни, посветени на героя. За живота и делото на Левски говори Златин Чаушев – началник на отдел „Несебър-Световно наследство“.

1 PRESSВенци пред паметника на Апостола бяха поднесени от името на Община Несебър, ОбС – Несебър, НЧ „Яна Лъскова-1905“, Професионална гимназия по туризъм „Иван Вазов“ и др.

Букети и цветя бяха поднесени от граждани, деца, ученици, общински и граждански структури и организации.

 

Годишнината от гибелта на Левски – един от най-тъжните дни в историята ни бе отбелязана и в Обзор.

В памет на Апостола, пред събралите се пред паметника на героя жители, възпоменателна панихида бе отслужена от отец Арсений от Несебър.
Ученици от ОбУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и деца от ДГ „Обзорче“ изпълниха стихове и песни посветени на безсмъртния подвиг на Дякона.
Възпоменателни слова бяха прочетени от НЧ „Изгрев – 1927“ и от Кметство Обзор

След едноминутното мълчание бяха поднесоха венци и цветя в знак на почит към вечната памет на Апостола на свободата.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *