Припомняме, че в телевизионно интервю дипломатът увери, че Турция не се намесва и не влияе на вътрешните ни работи. Той увери, че страната му не е враг на България и не заплашва националната ни сигурност. Гьокче многократно отправи призив да се спре с твърденията, че Турция е враг и че се намесва в делата ни.

Турция не е враг на България, отсече посланик Гьокче

Турция не е враг на България, отсече посланик Гьокче

Подобни твърдения му напомняли на изявления от в. „Работническо дело“

Президентът Радев подчерта, че многократно е заявил, че българското държавно ръководство прави всичко възможно да развиваме добросъседски отношения с Република Турция.

„Добросъседството се базира на важни принципи. Това са равнопоставеност, ненамеса в чуждите дела, взаимно уважение. Нека изхождаме от тези принципи“, посочи Румен Радев.

По думите му България не е страната, която в лицето на българското държавно ръководство, да дава съвети в Турция как и за кого да се гласува.

Българският президент нямаше никога да си позволи да прави коментари за уроци по демокрация. Това стана в случая, в който турският президент си позволи коментар по отношение на състоянието на демокрацията и човешките права в България“, обясни Радев.

Радев отговори на Ердоган: България не приема уроци по демокрация

Радев отговори на Ердоган: България не приема уроци по демокрация

Водим се от законите си, а не от чуждите емоции

Припомняме, че дни преди изборите се наложи той да напомни на турския президент Реджеп Ердоган, че България не дава, но и не приема уроци по демокрация, особено от държави, които не спазват върховенството на закона.

Радев увери, че ще продължим да развиваме отношенията с Турция в дух на добросъседство, сътрудничество, но няма да допуснем влияние върху нашите вътрешни дела. Това трябва да бъде категорично ясно, подчерта президентът