OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Несебър събра талантливи математици от три континента за международен турнир

Несебърски математици – със сребърни и бронзови медали        

За поредна година Несебър бе домакин на финалния кръг на Международния турнир „Математика без граници”, който се проведе под патронажа на кмета Николай Димитров. Официалният старт бе даден на 1 юли в двора на СОУ „Любен Каравелов“. В продължение на няколко дни българските ученици се конкурираха кой е най-добър при решаването на сложни задачи с техни връстници от Азербайджан, Казахстан, Мексико, Румъния, Русия, Турция и Узбекистан.

New ImagefefeefewfdeПризьорите бяха наградени на специална церемония на амфитеатъра днес. Сред наградите най-атрактивната бе купата на кмета на Несебър, чието наименование е „Купа на шампионите на шампионата“. От името на градоначалника, директорката на СОУ „Любен Каравелов“ Тодорка Желязкова, я връчи на математика от 5-ти клас Божидар Димитров от ПМГ „Св. Климент Охридски“ – Силистра, който постигна впечатляващи резултати – максималните 100 точки в турнира.

Друга интересна награда бе новоучредената от Казахстан, която бе обявена по време на техническата конференция с ръководителите на участници от България и чужбина ден преди официалното откриване на форума. Отличието отиде при руската ръководителка Виктория Юркова заради нейните заслуги при организиране на вътрешните кръгове на турнира в две държави –  Молдова и  Русия. Призът, който й бе връчен, бе изработен от стъкло във формата на ябълка, тъй като в превод старата столица на Казахстан Алма Ата значи баща на ябълките.

New ImageооеуиеуиеМеждународният форум даде право на индивидуално и отборно представяне. Христо Борисов от 6-ти клас на СОУ „Любен Каравелов – Несебър, който се състезаваше като индивидуален участник, за втора поредна година взе сребърен медал, като само една точка не му достигна за златото. Отборите на трети и пети клас от училището в Несебър се окичиха  съответно с бронзов и със сребърен медал.

Турнирът започна на 1 юли с приветствено обръщение на кмета на Несебър Николай Димитров към нетърпеливите участници. „Изключително съм щастлив, че отново тук се събират от различни краища на света най-талантливите и знаещите ученици, тези, които не се страхуват да премерят сили със свои връстници в една от най-интересните науки – математиката. Преди дни отмина един фестивал, който превърна Несебър в столица на детското творчество и изкуство – „Слънце, радост, красота“, с днешния турнир градът ни ще се превърне отново в детско царство, но на точните изчисления и интересни решения.“

Пожелания за успех и приветствия отправиха още Маня Манева, старши експерт по математика в Министерство на образованието, и Тодорка Желязкова, директор на СОУ „Любен Каравелов“. Поздравителен адрес изпрати Меглена Кунева, министър на образованието и науката. Професор Атанас Стефанов,  преподавател в университет в Канзас, САЩ, и председател на журито на престижното състезания даде старт на  международния турнир.

Организатори на  „Математика без граници“ са Педагогическа асоциация „Образование без граници” – България и Научно – образователен център „Innovation” – Казахстан със съдействието на община Несебър.  Турнирът се проведе и с подкрепата на East China Normal University Press.

 

=========================================

Несебърски математици – със сребърни и бронзови медали

New ImagererqewrerewrМатематиката е без граници, както в географския, така и в научния смисъл на думата. Доказаха го близо 900 деца от три континента, които в рамките на три дистанционни кръга и финал спориха за медалите на третия международен турнир „Математика без граници”. По традиция финалният кръг се проведе в СОУ”Любен Каравелов” – Несебър.

Домакините се представиха в престижната проява със седем отбора и двама индивидуални състезатели. 6-класникът Христо Борисов спечели сребърен медал с 28 т., оставайки на точка от златото. Достойно се представи и 2-класникът Лео Зафиров.

В отборната надпревара при 5-класниците несебърският тим в състав: Атанас Кръстев, Цветина Кирилова и Димитрина Цветкова спечели сребърните медали.                                                                                                    Отборът на 3-класниците в състав: Иван Асен Марваков, Николай Иванов и Стойко Войнов завърши на трето място, спечелвайки бронзовите медали.

 

Мара МОМЧИЛОВА

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *