3г

Несебър празнува 24 май с нови придобивки

ЦЕНТЪРЪТ НА НЕСЕБЪР С НОВ ОБЛИК

 

В Деня на славянската писменост и култура кметът на Несебър Николай Димитров тържествено преряза лентите на два знакови за общината обекта – реконструираната сграда на пощата и Центъра за култура и образование „Артиум“. На събитието присъстваха зам- кметовете Виктор Борисов и Лазар Япаджиев, Лиляна Драгоева – директор „Регионално управление на югоизточен регион“ на Български пощи, много граждани и гости на града.

 

 

Чрез дейностите по реконструкция на старата, визуално и физически амортизирана сграда на пощата, бе постигнато приобщаване на постройката   в съвременната среда на площадното пространство. Чрез санирането й бяха  достигнати нормите за енергийна ефективност. Осигури се  достъпна среда за хора с увреждания и  се подобриха  условията на труд в нея. Постройката  е  завършена с каменна облицовка и фасадни обшивки, което изцяло промени визията ѝ. Съществуващата сграда на пощата бе конструктивно укрепена  и към нея беше  издигната четириетажна пристройка. Така се постигна разширение и модернизация на общинските офиси в нея според всички съвременните изисквания.

Вторият обект, който бе тържествено открит днес вече има  високата  оценка на гилдията на архитектите. Новият Център за култура и образование „Артиум“ в Община Несебър получи национално признание и е победител в конкурса Сграда на годината 2018 в категория „Сгради култура и паметници на културата“ от 31 членно жури, с председател г-жа Деница Николова – зам. министър на Регионалното развитие и благоустройство и изявени представители на национални и творчески среди.

„Артиум“ център е забележителен не само в архитектурно, но и във функционално отношение. Той разполага с подземен паркинг, проектиран за нуждите на гражданите и гостите на града. Фоайето на сградата вече се превърна в център на културния живот и в него са реализирани редица концерти и изложби. На партерния етаж е разположен новият туристически информационен център, а скоро ще заработи и кафе-сладкарница. Вторият етаж разполага с мултифункционална театрална зала, а третият етаж има зала за книги, видиотека, зала за кръжоци, електронна читалня и репетиционна зала със съблекални.

Aрхитектурният шедьовър „Артиум“ вече се превръща в един от  модерните символи на Несебър и със сигурност ще стане богато културно средище и център на духовния живот на общината.

Благодарение на последователната устройствена политика на Община Несебър и търсенето на цялостно решение на градската среда, се формира визията за оформянето на културно – административен градски център.

Чрез реализирането на двете нови сгради, този център е факт.   Разположени в двата края на площад „Жулиета Шишманова“, те се допълват и хармонират визуално и внасят нова, модерна визия, съобразена с най – съвременните изисквания на строителството.

Print Friendly

Автор: Пресцентър на община Несебър


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *