Публикувано от Пресцентър Община Несебър

По традиция на Богоявление (Йордановден), след тържествена литургия, отслужена от отец Петър, и литийно шествие от църквата „Св. Успение Богородично” до Морска гара, в Несебър бе извършено ритуално хвърляне на кръста.

Малко преди да бъде спазена традицията отец Петър и кметът на Несебър Николай Димитров отправиха кратки обръщения към насъбралото се множество.

В словото си градоначалникът пожела на всички „здраве, щастие и късмет през новата година. Това, което не сме успели да осъществим предходната година, да реализираме през тази.” Той завърши обръщението си с апел хората да бъдат обединени.

Заради изключително благоприятните метеорологични условия днес във водите на морето скочиха 27 смелчаци за разлика от миналата година, когато куражлиите бяха едва 8. Пред погледите на множеството, събрало се за да наблюдава ритуала, пръв до заветната цел стигна за втора поредна година 20-годишният Петко Стоянов от Несебър. Момчето сподели, че емоцията е уникална и е хубаво да се спазват традициите в страната ни.

Победителят получи подарък от Община Несебър –парична награда, икона и подаръчна торбичка. За всички останали участници, включили се в тържествения ритуал, също имаше подаръци.

В Несебър и тази година бе спазена традицията на Йордановден да се вадят водорасли от морето и да се носят в къщи. Вярва се, че на Богоявление всичко, което излиза от водата е с целебна сила. При болест водораслите се палят и с тях се прекадява къщата.

В Обзор също беше почетен празникът Йордановден. В местния храм „Св.Йоан Предтеча“ свещеноиконом Йордан отслужи литургия, след което направи и т.нар. Богоявленски водосвет /освещаване на водата/. Благодарение на топлото време тази година, осем мераклии се престрашиха да вадят кръста. Пред очите на многобройни зрители ,свещеникът хвърли кръста, а юнаците се хвърлиха в ледените води. Най-бърз се оказа Иван Младенов, който не за първи път доказва бързината и сръчността си.