New Imageerergreg

Несебър и Къркларели започват работа по нов съвместен проект

 

New Image5tt3t3

 

Несебър и Къркларели започват работа по нов съвместен проект. Това стана ясно по време на среща между кмета Николай Димитров и неговия колега Мехмет Кесимоглу в сградата на Общинска администрация в града на ЮНЕСКО. Двамата градоначалници подписаха Партньорско споразумение във връзка с новия общ проект, с който община Несебър ще кандидатства по Първата покана за набиране на проектни предложения по Програма Интеррег – трансгранично сътрудничество България – Турция 2014 – 2020, съфинансирана от Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) на Европейския съюз, съвместно с община Къркларели.

Община Несебър ще продължи да подменя настилката в стария град по тази програмата, като целта на проектното предложение е чрез реконструкция на уличната мрежа в Старинен Несебър да се покаже в дълбочина историческата стратиграфия, богатството на културни пластове от различни епохи с елегантната и тактична съвременна намеса. Подмяната на уличните и тротоарни настилки с такива, използвани при изграждането на културно – туристическия маршрут ,,Духовен път“ ще допринесе за оформянето на цялостен архитектурен ансамбъл започващ от музей ,,Старинен Несебър“, църквата ,,Св. Йоан Кръстител“ до църквата ,,Св. Параскева“. Намесата ще дообогати познанието и усещането за Старинен Несебър със своите обекти, които макар и от различни времена са обединени от дълбоката следа на историческата памет.

Инфраструктурният проект на турския град ще включва изграждане на масивна ограда с осветление към Практико-образователен център за ученици в община Къркларели, предназначен за провеждане на трудово-образователни дейности. Партньорите по програмата ще изградят и пешеходни алеи (пътеки), тъй като обектът се намира в гориста местност. След като се облагороди мястото ще стане подходящо и за рекреация и провеждане на семинари на открито.

Малко преди подписване на споразумението кметът Николай Димитров изрази задоволство, че съвместната работа между двете общини продължава. „Надявам се, че двата екипа, които работят по проекта, ще имат същия синхрон, както при реализацията на предходните обекти, по която си сътрудничихме. Сигурен съм, че и този нов съвместен проект ще завърши успешно“., бе категоричен домакинът. Съгласие в това отношение изрази и турският му колега Мехмет Кесимоглу и покани Николай Димитров да посети Къркларели в удобно за него време.

 

По време на разговора гостът сподели, че турският град има желание да възстанови две църкви, които се намират на територията на община Къркларели и прояви интерес към реставрационните дейности, които се извършват в Несебър. Николай Димитров информира гостите си, че в момента в града на ЮНЕСКО продължава работата по консервацията и реставрацията на средновековния храм от XIV „Св. Йоан Алитургетос“ със средства от американското посолство в размер на 700 000 долара.  Домакинът поясни, че след края на дейностите една от най-емблематичните и харизматични църкви в Несебър от периода на Средновековието, важен акцент в градския силует на стария град, ще бъде включена към маршрута „Духовен път“. Николай Димитров увери своя колега, че община Несебър може да окаже съдействие и помощ за проектите за възстановяване на църквите в турския град, тъй като има опит при реализиране на вече няколко успешни проекта по тази линия.

На срещата в Общинска администрация присъстваха освен двамата градоначалници, Адем Севим, председател на Общинския съвет в Къркларели, част от турския и българския екип, подготвящ новото проектно предложение, с което ще кандидатстват двете общини.

Финал на визитата поставиха размяна на подаръци и обща снимка на домакини и гости.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *