1-4 (3)

Несебърските фронтоваци в Отечествената война 1944-1945 са 391, загиналите са 26

        75 години от Отечествената война                    

Когато българската народна армията съществуваше и фронтоваците бяха уважавани   

 

Единственият жив фронтовак, о.з. лейтенант Костадин Ричков е столетник на 101 години                                                                                                                                                                                          

 Несебърските фронтоваци в Отечествената война 1944-1945 са 391, загиналите са 26, а падналите в съпротивителното движение са 7. Кавалерите на Орден за храброст са 19.

1-2 (1)

 

 

 

 

 

Фронтовакът Костадин Ричков о.з. лейтенант- на 101 г.                                                                                                                                                              

1-3 (3)

 

 

Несъществуващият паметник,когато още нямаше площада „ Жулиета Шишманова”

                                                                                                                                                                                  

 

 

1-1 о.з.Максим Момчилов (1)

 

 

Максим МОМЧИЛОВ – о.з.

     

 

 

 

 

 

 

  Всичките бойци и командири още от самото начало на войната  1944-1945 г. воюваха доблестно и смело до крайната победа и увенчават имената си с воинска слава.Тяхният принос в жестоките битки за победата над фашизма е оценен по достойнство.

Стотици  несебърски фронтоваци се завръщат в родните огнища окичени на гърдите със съветски, югославски и български ордени и медали,а 19 от тях стават кавалери на Орден за храброст: Атанас Трайков от Несебър,Димитър Наумов от Несебър, Васил Ставрев от Баня,Васил Филев от Несебър,Иван Демерджиев от Обзор,Иван Джендов от Равда,Илчо Джендов от Кошарица,Иван Узунов от Несебър, Кръстьо Недков от Оризаре,Лазар Чемидов от Равда, посмъртно,Матьо Вълков от Паницово, Милчо Алексиев от Емона,Недялко Пиперков от Несебър, Никола Линов от Баня,Никола Костов от Несебър,Петко Стайков от Несебър, участник и в парада на победата в Белград, Петър Олчев от Равда,Стоян Христов от Кошарица,Яни Душев от Плазовец- имената в списъка са по азбучен ред.

В Несебър обаче това, което ще се случи е,че нито на 6 май-Денят на храбростта,нито на 9 май-Денят на  победата, някои ще почетат, поне в чест на храбреците на Несебър.И това не са никакви митове и легенди за коронавируса.Виж, и чети!

В центъра на града, площад „Жулиета Шишманова“, до Пощата (новата част) има паметник, е изработен от бетон, облицован с гранит. Посветен е на загиналите във войните. Размери: дължина 25 см, широчина 200 см, височина 200 см. с надпис на паметника:                                                                                                                                     

 „БЪЛГАРИЙО ЗА ТЕБЕ ТЕ УМРЯХА“;„В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ ВЪВ ВОЙНИТЕ от общ. НЕСЕБЪР БАЛКАНСКА ВОЙНА ЗАГИНАЛИ 8 I СВ. ВОЙНА ЗАГИНАЛИ 18 II СВ. ВОЙНА ЗАГИНАЛИ 23“

Надписът е от Регистъра  на военните паметници и паметни плочи в област Бургас, но нито в паметника, нито в надписа не съществува.

Те са заличени и безразлични от сегашната общинска власт.Не е грамотна и невалидна е, заради статистиката според която в несебърската община в Балканската война загиналите били 8, в Първата световна война -18, а във Втората световна война-23.

 

Миналата година в афиша на общината пишеше:                                                                                                „6 май- Гергьовден – Ден на храбростта и Българската армия, „….пред паметната плоча на антифашистите пред читалището….”.                                                                                                                               Нито първото съществува в обявата, нито във второто.Никъде и по никакъв начин, не е било вписване, че „ …паметната плоча на антифашистите…”.                                              Някои обаче са го разпространили, а то е недействително.Пред читалището има плоча, но тя не е за измислени антифашисти.Автентичният  надпис е:

           1-4 (3) „НА ПАДНАЛИТЕ В СЪПРОТИВИТЕЛНОТО ДВИЖЕНИЕ И ОТЕЧЕСТВЕНАТА ВОЙНА“

И с очила да го гледаш и четеш, такъв надпис за „антифашисти” няма, но някои са го написали.

Какво друго пише в Регистъра написано в паметните плочи по община Несебър:

В Обзор: „Загинали в Отечествената война 1944 – 1945“

В Гюльовца: В памет на загиналите в Отечествената война, жители на с. Гюльовца“                                                                                                                                                                    В Кошарица:  „Загиналите в борбата против фашизма и капитализма за Отечествената  война от село Кошарица“                                                                                                    В Свети  Влас: „Загинали в борбата против фашизма и капитализма и отечествената война от с.Влас”                                                                                                             

   В Баня:Без  мото на плочата.                                                                                                                                  

Буквално е, никъде е, където да е било, не става за написаното: „антифашисти”, т.е. написаното е несъответстващото на изградените паметници.Събирал съм и писал за несебърските фронтоваци от 80-те години /също и по-рано/ за Отечествената война 1944-1945.                                                                                                                                                                                Писали са и още: Вълко Купенов от Обзор-вече е покойник, Тодор Жеков-вече е покойник от Оризаре, Николай Коев-вече е покойник  от Несебър, Иван Бабев и Елена Пешева от Свети Влас,Златин Чаушев и Красимир Косев.

Те имат принос за летописа на фронтоваците, а с днешно време никъде системно не са версифицирани наличните паметници.

Несебърските фронтоваци в Отечествената война 1944/1945 г. са от:

Баня- 34, Влас-24, Гюльовца-37, Емона-2, Козница-4, Кошарица-40, Несебър-85, Обзор-69, Оризаре-46, Паницово-12, Равда – 22, Раковсково-4, Тънково-12 – общо 391 по азбучен ред на съставните селища.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *