768x432ожожшоигшои

НГИ „Системата ни УБИВА“:Свободата на словото се крепи на върха на перото на журналистите !

ДО
ПРЕЗИДЕНТА НА РБ
РУМЕН РАДЕВ

ДО
МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РБ
БОЙКО БОРИСОВ

ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯ ПО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО С НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ЖАЛБИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ
ГЕОРГИ ГЬОКОВ

ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯ ПО ТРУДА, СОЦИАЛНАТА И ДЕМОГРАФСКАТА ПОЛИТИКА
ХАСАН АДЕМОВ

ДО
ОМБУДСМАНА НА РБ
ДИАНА КОВАЧЕВА

ДО
ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ

ДО
ВСИЧКИ МЕДИИ

ДО
ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА РБ

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

Относно протеста на НГИ „Системата ни УБИВА“

 

Уважаеми дами и господа,

Това писмо е пореден опит да внесем яснота относно настоящия ни протест. Очевидно е, че и управляващите и медиите или не разбират или се правят, че не разбират мотивите и искания ни.

Видно е, че най-същественият въпрос, поставен във фокуса на общественото внимание относно протеста ни не касае нито мотивите ни, нито  исканията ни, нито дори дали протеста ни е политически инспириран. Най-същественият въпрос, който вълнува управляващите, а от там и медиите и респ. обществото е коя политическа сила ни подбужда към протестни действия.  С оглед насочването на общественото внимание към по-съществените въпроси, отнасящи се до исканията ни, решихме да прекратим гадаенето по тази тема, като направим следното признание:

Да, протеста ни е политически и е инспириран не от една, а от три политически партии. Тези партии са ГЕРБ, НФСБ и ВМРО.

Поздравления, господа управляващи! С политиката си, основана на всяване на страх и демагогия,  вие сте единствените политически сили, успели да ни подбудят към протестни действия.

Преди да продължим с наистина съществените за протеста ни въпроси, отнасящи се до мотивите и исканията ни, се обръщаме към медиите:

 

Уважаеми медии, уважаеми журналисти,

Свободата на словото се крепи на върха на перото ви. Къде сме/сте в класацията по свобода на словото, зависи най-вече от куража ви да излезете от зоната си на комфорт,  гарантираща 111–то място. Ако такъв не ви достига, няма смисъл да си „губите времето“ с това писмо. Изхвърлете го и отидете да отразявате поредния виц на Премиера.

Все пак, с оптимизъм се надяваме, че повечето от вас ще прочетат писмото, дори и да не ви разрешат да го отразите.
Мотиви и искания на протеста ни

Настоящият ни протест започна на 01.03.2020г. с едно единствено искане – Оставка на г-жа Сачева от поста Министър на МТПС.  Мотивите ни за искането на тази оставка са опитите на г-жа Сачева публично, чрез Закона за лична помощ (ЗЛП), не само да оправдае пропуските в работа на подопечното ѝ министерство, но и да го използва (а с него и нас) като инструмент за разчистване на политически сметки. За целта, г-жа Сачева си позволи, чрез средствата за масова информация, да заблуждава обществото по отношение на текстовете в ЗЛП. Една от най-любимите лъжи, които Министърът на МТПС повтаря непрекъснато е, че от догодина право на лична помощ, според ЗЛП ще имат 670 000 души. Това нейно твърдение е абсолютна демагогия. От догодина 670 000 души ще имат право да кандидатстват по ЗЛП за лична помощ. Дали ще получат такава помощ и какъв ще е нейният размер, зависи от оценка на индивидуалните им потребности от лична помощ. Смеем да твърдим, че не малка част от тези хора са способни да водят самостоятелен и независим живот  макар и да са с решение от ТЕЛК. Сметките, които г-жа Сачева прави, че догодина ЗЛП ще струва на данъкоплатците над 3 млрд. лв. са абсолютно спекулативни и необосновани.

Всъщност проблемите на г-жа Сачева, в качеството и на Министър на МТПС не произтичат от ЗЛП. Проблемите  на г-жа Сачева  произтичат от това, че :

  1. Оценката на степента на увреждането, представена чрез експертно решение на ТЕЛК е абсолютно неинформативна и неадекватна;
  2. Липсва на регистър на хората с увреждания, съдържащ данни, позволяващи да се направят анализи, въз основа на които да се планират социалните политики и разходите за тях;
  3. Кадрови проблем в МТПС и АСП;

Това са проблеми, за чието разрешаване ние не веднъж сме настоявали, както пред МТПС, така и пред МС. Проблеми трупани с години, чието разрешаване се е отлагало и по всичко личи, че продължава да се отлага.

Г-жа Сачева, декларира намерение през март да направи частична оценка на въздействието на ЗЛП, като в същото време го оцени като „зле написан, тромав и неработещ“. Изготвянето на оценка на въздействието е заложено в самия закон и е отговорност на МТПС. Принципно не сме против изготвянето на такава оценка, стига тя да е безпристрастна. Факта, че г-жа Сачева си позволи априори да оценява закона като неефективен, ни дава основание да се съмняваме в безпристрастността и обективността при оценяването на въздействието на ЗЛП.

На 02.03.2020 г. в отговор на искането ни за оставката на г-жа Сачева, кабинетът „Борисов 3“ назначи на поста зам. министър на МТПС г-жа Стоименова, чийто ресор ще са политиките на хората с увреждания. За неосведомените, ще отбележим, че благодарение на  тази госпожа, протестът ни през 2018 г. продължи цели 7 месеца. Тя беше тази, която публично обяви, че протеста ни е финансиран от външни за страната организации. В последствие се доказа, че това е лъжа. Тя беше тази, която организираше контрапротести срещу исканията ни. Тя беше изпълнителен директор на НП НПО – Център за психологически изследвания, чиято дейност, меко казано, буди съмнения. Едва ли е изненада за някой, че ние поискахме и нейната оставка.

На 05.03.2020 г., наблюдавайки ескалацията на демагогията на г-жа Сачева по отношение на ЗЛП си дадохме сметка, че това правителство е способно да управлява само по този начин – чрез демагогия и всяване на страх. Исканията на протеста ни се промениха.

ВЕЧЕ ИСКАМЕ ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ОТКАЗВАМЕ КАКВИТО И ДА БИЛО ПРЕГОВОРИ С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА КАБИНЕТА „БОРИСОВ 3“.

 

Скъпи сънародници,

Без значение дали и за каква кауза се борите. Без значение дали имате и какви са политическите ви убеждения. В условията на управление „Борисов“ всички чисти каузи са обречени на неуспех. Време е да се изправим! Време е да отърсим от светлосинята демагогия, обещаваща ни розови еднорогчета! Време е да превърнем в реалност, тези твърде абстрактни за управляващата каста понятия, като „демокрация“, „гражданско общество“, „граждански права“, „свобода на словото“, „почтеност“… Изправете се и елате при нас, заедно да построим Града на Свободата! На „Триъгълника на властта“ има  място за много палатки!

 

София,
09.03.2020 г.
НГИ „Системата ни УБИВА“

 

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *