посл.Макаров

На 9 септември 2017 г. край язовир Копринка се проведе XIV Национален събор на приятелите на Русия

 

В рамките на проекта „Православието – вековната връзка между руския и българския народ”, подпомаган от Фонд „Соработничество” под егидата на Руската православна църква, членове на Общинска организация Движение Русофили-Несебър за трета поредна година участваха в събора. По традиция край язовира се събират повече от 12 хиляди човека – възрастни, младежи, деца. Много от тях са получили образованието си в учебните заведения на бившия Съветски съюз или в Руската федерация, други са работили в Коми и други обекти, но всички ги свързва любовта към руския братски славянски народ, към руската култура.

пред естрадата 1Съборът на русофилите, както го наричат, се организира от Община Казанлък и НД „Русофили”. Тази година на тържеството, освен ръководителите на Движението, официалните гости бяха Красимир Велчев – председател на групата за приятелство с Русия в Народното събрание, народният представител Петър Кънев от БСП, посланикът на Руската федерация Анатолий Макаров, кметът на община Казанлък Галина Стоянова и  други официални  лица.

Преди официалните приветствия Старозагорският митрополит Киприан благослови участниците в събора. Той и свещеници от епархията  отслужиха водосвет и  осветиха реплика на Самарското знаме, изработено от Общинска организация на „Русофили“  град Казанлък.

Негово Светейшество българският патриарх Неофит, Президентът на РБългария Румен Радев, председателят на Народното събрание Димитър Главчев и министър-председателят Бойко Борисов изпратиха приветствени адреси до събора.

В посланието си президентът Радев казва: „Вековната връзка между българския и руския народ  ще надживее всяко политическо изпитаниеВградена в общата славянска писменост и в православието, в словото и културата, тази връзка намира израз и в топлото човешко общуване. Отношенията между държавите се изграждат не само от институциите, но преди всичко чрез ежедневните контакти, създадените партньорства и приятелства между  хората.

В своята благословия патриарх Неофит отбелязва, че „въпреки сложните и нееднозначни отношения между Руската федерация и Република България през последните години Движение „Русофили”  има не малък принос за запазване на паметта за историческите събития и признателността  у българския народ към руските освободители, както и за ваимното опознаване и разбирателство между нашите два славянски народа, дълбоко свързани исторически и обединени от обща православна вяра и Едната свята православна ЦъркваПризовавам Божието благословение над всички вас, като ви призовавам да пазите вярата, да отстоявате неизменно традиционните ценности, като справедливост, родолюбие, любов към Бога и ближните! На многая и благая лета!“.

Посланик Анатолий Макаров в обръщението си към участниците и гостите на събора заяви: „Взаимната симпатия и обич между двата народа не е анахронизъм, а нашето настояще и, сигурен съм, бъдеще. Всеки от вас има своята история – учил, работил, любил, създал семейство в Русия. Тези човешки връзки понякога имат не по-малка важност от контактите на най-високо равнище… Съвсем скоро ще отбележим заедно 140 години от Освобождението на България от османско робство. Да почетем паметта на падналите за тази свобода е наш общ дълг и дело”.

детско изпълнениеПо традиция районът на събора се огласяше през целия слънчев ден от песни. Танци и хора имаше навсякъде из гората, не само на естрадата. А мирисът на кебапчета, кюфтета и шишчета примамваше хората за чаша судена бира.

Радостни и щастливи от срещите със стари приятели, от часовете прекарани във веселба, смях, спомени и закачки, участниците в събора си тръгнаха с пожеланието да бъдат отново тук през септември 2018 година.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *