OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На 24 май в Несебър бяха отличени заслужили учители, културни дейци и ученици

 

В деня на духовността и просветата отвори врати най-новата детска градина в Несебър

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост отвори врати най-новата детска градина в Несебър. „Дълго време продължиха проектирането, укрепителните дейности, съгласуването в различните министерства, но най-накрая тя вече е факт. Изключително съм щастлив, защото това е знакова за Стария Несебър придобивка.“, сподели кметът на Несебър Николай Димитров малко преди прерязването на лентата. Той благодари на своите колеги от Общинска администрация, работили по  трансграничния проект, по който бе реализиран обектът, благодари на Общински съвет за подкрепата, на изпълнителите, както и на партньори по проекта – община Къркларели. „Предстои да реализираме още два проекта по същата линия, които сме подготвили заедно и чакат одобрение.“, информира присъстващите кметът на Несебър. Той сподели още, че се изготвя подробен устройствен план и проект за нова детска градина на територията на общината, като тя ще бъде построена в град Свети Влас в кв. „Русалка“. В този смисъл кметът подчерта, че „Община Несебър продължава да работи  за създаване на максимално добри условия за отглеждане на най-малките ни жители, защото социалната политика е приоритет в управлението ни.“

New Imagee23e12312312Заместник-кметът на община Къркларели Айдемир Чан, гост на събитието, отправи поздрав към присъстващите по случай 24 май – празника на просветата. След като изрази мнение, че детската градина е повече от чудесна, той сподели, че се надява ползотворното сътрудничество между двете общини на продължи както и досега, за да се реализират така успешно и новите проекти, по които ще работят.

Благодарност към партньорите по проекта, към Общинска администрация  и към всички, без които този обект не би бил възможен, от името на съветниците изказа Румен Кулев, председател на Общинския съвет в Несебър. На бъдещите възпитаници, той пожела само хубави моменти и положителни емоции.

От името на колектива на ОДЗ „Яна Лъскова“, директорката Мариана Минчева изрази благодарност за новата придобивка и пожела ползотворната работа в името на обществото да продължи и занапред. “Горда съм, че в такъв празничен ден се открива детската градина.“, заключи развълнувано тя.

Малко преди прерязването на лентата на новата придобивка и официалните приветствия, възпитаници на ОДЗ „Яна Лъскова“ поздравиха присъстващите с детски песнички и танци и ги заредиха с много усмивки и добро настроение.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кметът на Несебър Николай Димитров и неговата дъщеря Никол, възпитаничка на ОДЗ „Яна Лъскова“, председателят на Общински съвет Румен Кулев, заместник-кметът на Къркларели Айдемир Чан  и директорката Мариана Минчева официално прерязаха лентата на новата детска градина. След това всички гости на събитието разгледаха  новата придобивка.

Детската градина е реализирана по проект „Трансгранично сътрудничество за подобряване на социално-образователната инфраструктура в общините Несебър и Къркларели“, като Община Несебър е водеща организация, а партньор е Община Къркларели.

Новата придобивка, която е филиал на ОДЗ „Яна Лъскова“, е разположена на улица „Месамбрия“ № 42, в непосредствена близост до етнографския музей „Къща Москояни“ и читалище „Яна Лъскова“.  Сградата е двуетажна. Построена е върху общински терен с площ 523 кв. метра. Сградата е с традиционен архитектурен образ, вписваща се в заобикалящата я среда и в синхрон с архитектурата на Стария Несебър. Капацитетът на детската градина е  две групи от по 25 деца, като от месец октомври образователното заведение ще приема най-малките жители на  Несебър.

Това е втората поредна знакова сграда за Стария Несебър, която общината изгражда. Само преди няколко години в града на ЮНЕСКО бе открито новото старо кметство в автентичния му вид.

Сред гостите на събитието днес бяха заместник-кметовете Виктор Борисов, Лазар Япаджиев, Стойко Стоянов, секретар на община Несебър, общински съветници, началници на отдели от общината, директори на детски градини, общественици, бившият кмет на Несебър Васил Киров и др.

Откриването на детската градина бе част от тържествената програма на 24 май в Несебър. Празникът започна с изпълнения на Фанфарен оркестър към СОУ „Любен Каравелов“  пред НЧ „Яна Лъскова – 1905“.  Последва тържеството в салона на читалището, на което кметът на община Несебър Николай Димитров произнесе празнично приветствие, а след това заедно с председателя на Общинския съвет Румен Кулев  връчиха грамоти на  заслужили учители, културни дейци и ученици. В последвалия празничен концерт взеха участие децата Атанас Кръстев и Ели Ангелова към ДТС при НЧ „Яна Лъскова – 1905“, които изпълниха тематичните стихотворения „Език свещен“ и „Родна реч“, Групата за изворен фолклор „Незабравка“ към СОУ „Любен Каравелов“ с художествени ръководители Андиопа Цветкова и Десислава Червенкова, както и  Мъжка фолклорна група, и Вокално студио „Звезди“ към СОУ „Любен Каравелов“ с ръководител Руска Узунова.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *